VERSwinkel Ip Zilleghem Platse in de pers

2 min.

Superbuurt
Buurtsuper v/h jaar
Verhalen

VERSwinkel Ip Zilleghem Platse veroverde een mooie en welverdiende tweede plaats in onze 'Buurtsuper van het jaar' verkiezing (in de categorie 'onafhankelijke supermarkten'). Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad gingen ging langs en schreven een uitgebreid artikel over deze bijzondere winkel.  

Lees de artikels uit Het Laatste Nieuws en Nieuwsblad hieronder. 

Ondanks concurrentie houdt deze verswinkel stand

Tijdens de verkiezing van ‘Buurtsuper van het jaar’ kaapte VERSwinkel Ip Zilleghem Platse, in het hart van Zedelgem, zopas de tweede plaats weg bij de ‘onafhankelijke supermarkten’. Opvallend, want al dertig jaar vormt de winkel van Koen Decraemer (56) en Nancy Lefevere (49) een begrip in de gemeente. Gekend voor z'n verse dagschotels. “Maar mijn recept blijft geheim”, glimlacht Nancy.

Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van speciaalzaken en zelfstandige supermarkten, organiseert elk jaar in oktober de verkiezing om lokale supermarkten te ondersteunen. VERSwinkel Ip Zilleghem Platse strandde net op de tweede plaats. Zonde, we stonden vijf weken lang op één, glimlacht Nancy Lefevere als we op dinsdag binnenstappen in de gezellige zaak in de Groenestraat. Al frustreren de huidige wegenwerken de handelaars wel. We zijn wat moeilijker bereikbaar, maar zijn de klanten dankbaar als ze de moeite doen om hier te geraken.

De geur van versbereide hutsepot vult de supermarkt. Op dinsdag sta ik sowieso te kokerellen, vertelt Nancy. Ik maakte afgelopen weekend nog maar pas 35 kilogram hutsepot. In geen tijd raakte die verkocht. De dagschotels zijn hier ontzettend populair. Alles is huisgemaakt, volgens mijn eigen recept. En dat is geheim, knipoogt ze. Maar in de buurtsupermarkt kan je niet alleen verse gerechten krijgen. Voorts vind je er een ruim assortiment aan droge voeding, charcuterie en brood. We hebben vast personeel en een team van een tiental jobstudenten, die allemaal mee het succes van de zaak bepalen.

Inmiddels heeft Koen er zijn ronde opzitten. Heel regelmatig brengt hij maaltijden tot bij de oudere klanten die niet meer mobiel genoeg zijn om tot in de winkel te komen. De mensen zijn ons daar dankbaar voor, vertelt Nancy. We doen dat graag, en gratis voor de mensen. Onlangs nog kregen we de reactie dat iemand 'eindelijk nog eens écht eten' had gekregen. Die dame liet anders maaltijden via een grootkeuken komen. Dat vond ik een heel aardig compliment.

Nancy was amper 20 jaar toen ze met de zaak begon. Dertig jaar later heeft ze het supermarkt-landschap zien veranderen. We hebben onze zaak ook een paar keer vernieuwd. Veel oudere mensen spreken nog over 'Sparretje' als ze het over ons hebben, al is de naam al sinds 1999 veranderd. In 2015 hebben we de laatste veranderingen doorgevoerd.

In Zedelgem kwamen er de laatste jaren heel veel supermarkten bij. Eigenlijk heb ik daar geen problemen mee, vertelt Nancy. Dat Colruyt of Kruidvat hier dichtbij een winkel hebben, maakt het aanbod in het centrum enkel ruimer en zorgt voor veel passage. Uiteindelijk is dat geen slechte zaak. Ik vind het lastiger als supermarkten zich langs drukke invalswegen vestigen, want daar hebben we niks aan.

Na dertig jaar zit er voor Nancy alvast nog geen sleet op de formule. Buurtsupermarkten zullen altijd een toekomst hebben, is ze overtuigd. Ik heb er nog teveel goesting in om aan iets anders te denken. Daarvoor zie ik de klanten nog te graag.

Bron: Het Laatste Nieuws - Bart Huysentruyt

Koen (56) en Nancy (49) behalen tweede plek in wedstrijd 'Buurtsuper van het jaar'

Koen Decraemer (56) en Nancy Lefevere (49) runnen bijna dertig jaar VERSwinkel Ip Zilleghem Platse met hart en ziel. Het koppel blijft de handen uit de mouwen steken om elke klant van lekker, maar vooral vers eten te voorzien. Mét succes, zo blijkt. De winkel greep recent net naast de hoofdprijs van Buurtsuper van het jaar en strandde uiteindelijk op de tweede plaats. “De winkel voelt voor ons als onze thuis”, zegt Nancy.

Van verse dagschotels en soepen tot kwaliteitsvol vlees en fruit: Koen en Nancy hebben álles in huis. En dat mag je letterlijk nemen. “De winkel voelt voor ons uiteraard als onze thuis”, zegt Nancy. “Maar zelfs klanten zeggen soms dat de winkel ook voor hen als thuis aanvoelt, dat is mooi om te horen.”

Het koppel startte in 1994 met de zaak. Na bijna dertig jaar hard werken bloeide de zaak uit tot een vaste waarde in de gemeente, al ging dat niet zonder slag of stoot. “In onze beginjaren hebben we een zware brand gehad in ons woongedeelte hierboven”, zegt Nancy. “Onze 11 weken oude zoon raakte verbrand en verbleef heel wat weken in het brandwondencentrum in het UZ Gent. Dat was een moeilijke periode voor ons, en toen hebben we de barmhartigheid van onze klanten ontdekt. Iedereen wilde ons zó graag helpen, dat was aandoenlijk.”

De ondernemers bleven geen seconde bij de pakken zitten. “Onze klanten beseffen hoe hard we werken”, zegt Nancy. De toonbank ligt zes dagen op zeven vol met verse dagschotels: van huisbereide hutsepot tot rundstong in madeirasaus. “Het mooiste compliment dat we ooit kregen, was van een klant die dagschotels kwam halen voor haar schoonmama. Normaal bestelde die mevrouw eten bij een grootkeuken, maar ze wilde eens wat anders. Toen ze van ons eten proefde, zei ze tegen haar schoondochter dat is nog eens echt eten . Mooi toch?”

In die bijna dertig jaar zijn Koen en Nancy telkens mee blijven evolueren met de technologie. “We investeren in goed werkmateriaal”, zegt Koen. “Dat vinden we heel belangrijk, net zoals de leveranciers met wie we samenwerken. Die kiezen we heel zorgvuldig uit, want we willen enkel het beste voor onze klanten.” En die klanten stemden massaal op de buurtwinkel om de hoofdprijs van wedstrijd Buurtsuper van het jaar in de wacht te slepen.

Het bleef lange tijd spannend, maar Koen en Nancy belandden nipt op de tweede plaats. “We stonden lange tijd voorop”, zegt Koen. “Maar in de laatste week veranderde plots alles.”

Toch is het koppel ook met een tweede plaats heel blij. “We vinden het echt super”, vertelt Koen. Voorlopig denken de uitbaters dan ook niet aan stoppen. “Nog eens dertig jaar erbij zal ons niet lukken, maar we doen voort zolang we kunnen.”

Bron: Het Nieuwsblad - Celina Cazzetta

Ontdek de andere winnaars van 'Buurtsuper van het jaar 2023' in het artikel hieronder. ​

Buurtsupers van het jaar 2023

Gerelateerde artikels

Bijverdienen wordt blijverdienen
Een eerlijk eitje wordt steeds (bio)logischer
Nieuwe bazen, nieuwe wetten

Actueel

Flavor Shop betrekt team bij elke aanwerving
"Kwaliteit in plaats van lage prijzen promoten"
UNIZO wil af van overdreven ontslagbescherming
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy