“Van biefstuk tot champagne, álles wordt gestolen”

3 min.

Belangenbehartiging
Winkeldiefstal

Het aantal winkeldiefstallen in ons land is in twee jaar tijd met liefst twintig procent gestegen. Buurtsuper.be riep via een persbericht de federale regering op tot actie: kom met kordate vervolging of laat winkeliers zelf afrekenen met dieven. Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg schreven er een uitgebreid artikel over.

Lees hieronder ons persbericht (via de link) en de artikels uit Het Belang van Limburg en het Nieuwsblad. 

Winkeldiefstal stevent af op nieuw record

Het Belang van Limburg

Het aantal aangiften van winkeldiefstallen stijgt volgens Buurtsuper.be onrustwekkend snel: van 19.413 pv's in 2021 naar 23.321 in 2022 en in 2023 zelfs 24.685. Ook 2024 lijkt een nieuw record te verbreken, met het eerste kwartaal al 6.575 aangiften. “We verwachten dat we voor het eerst boven de 30.000 winkeldiefstallen zullen uitkomen”, zegt bestuurder Luc Ardies van Buurtsuper.be, de organisatie van zelfstandige supermarkten en speciaalzaken.

Limburg volgt die trend: elke dag worden in onze provincie iets meer dan vier winkeldiefstallen gemeld. “We zien net als in de rest van Vlaanderen een stijging”, zegt Ardies. 'Bovendien gaat het om een forse onderschatting. We weten dat lang niet elke diefstal wordt aangegeven, precies omdat de straffeloosheid zo hoog is.”

Opgestoken middelvinger

De federatie roept de overheid op om strenger te vervolgen en winkeliers zelf de kans te geven winkeldieven te beboeten. In theorie mogen winkeliers al sinds 2021 een maximumboete van 350 euro vragen zonder tussenkomst van het parket. Dat systeem is volgens Ardies in lang niet elke politiezone even goed ingeburgerd. “Bovendien moet er bij die zogenaamde lik-op-stukboete telkens een agent ter plaatse komen. We roepen de nieuwe regering op om streng te vervolgen of winkeliers zelf te laten afrekenen met dieven, zonder politie.”

Rudi Kubben, die samen met zijn vrouw zes Spar-winkels in Limburg uitbaat, schat dat gemakkelijk anderhalf procent van zijn omzet door zijn neus wordt geboord door winkeldieven. “We betrappen haast dagelijks een dader in een van onze winkels”, vertelt de zaakvoerder. “Doorgaans gaat het om relatief kleine bedragen, maar vele kleintjes maken één groot natuurlijk. Voor ons gaat het om tienduizenden euro's verlies.”

De zelfstandige ziet het aantal feiten jaar na jaar stijgen. “De daders worden ook brutaler. Ik heb hier in onze Spar aan de kleine ring van Hasselt meegemaakt dat een dief werd opgepakt en een halfuur later opnieuw voorbij wandelde en zijn middelvinger naar ons opstak. Die mannen voelen zich onaantastbaar, want onder de twintig euro wordt meestal enkel een pv opgesteld. Zonder verdere vervolging.”

Biefstuk in jas

Kubben is daarom voorstander van directe beboeting. “Nu moeten we telkens wachten op de politie, terwijl dat tijd en moeite kost. In Hasselt doet de politie het goed. Ze komen snel als ik bel. Maar het hele systeem is omslachtig.” De zaakvoerder probeert daarom creatief te zijn. “We waarschuwen dat we tassen kunnen controleren en installeren camera's. Maar het is nooit genoeg. Laatst heb ik een lege biefstukverpakking teruggevonden. Iemand had het vlees eruit gehaald en in zijn zak gestoken.”

Gert Schrooten, uitbater van twee Carrefour Markets in Bocholt en Hamont, bevestigt dat winkeldiefstallen een structureel probleem zijn geworden. “Vlees, drank, cosmetica, tandenborstelkopjes ... als het in de rekken ligt, wordt het meegenomen”, vertelt de zaakvoerder. “Laatst hadden we een duo dat via de zelfscan probeerde met een volle kar naar buiten te rijden. Die hebben we gelukkig kunnen tegenhouden. Maar ik ben ook al eens een leeg schap Veuve Clicquot in de winkel tegengekomen.”

Schrooten benadrukt dat het probleem vele malen groter is dan de cijfers doen vermoeden. “Het is al lang geen marginaal fenomeen meer. Winkeldieven vind je tegenwoordig in alle lagen van de bevolking: van de vrouw van een notabele tot Oost-Europese bendes. De stijgende levensduurte heeft daar zeker toe bijgedragen. Je moet je personeel bewust maken, maar niet iedereen durft mogelijke daders aan te spreken. Zelf ben ik alert en ga ik de confrontatie niet uit de weg.”

De winkelier is blij dat er door Buurtsuper.be wordt gehamerd op strengere bestraffing. “De onmiddellijke inning kan uiteraard een oplossing bieden voor bepaalde types van daders, om onze kosten voor beveiliging gedeeltelijk te recupereren. Maar zeker in de grensstreek waar we hier zitten, worden we geconfronteerd met bepaalde profielen van daders die de middelen niet hebben om te betalen. Dan is vervolgen en streng bestraffen de enige oplossing.”

Bron: Het Belang van Limburg - Ruben Steegen

 

Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be bepleit voedselveiligheidsbeleid dat voldoende rekening houdt met kleinere bedrijven
Winstgevendheid van vooral kleinere buurtwinkels staat onder druk
"Samen een statement maken tijdens het Weekend van de klant"

Actueel

SuperMAG zomereditie 2025

Dossier digitalisering & mini-dossier veiligheid

SuperMAG zomereditie 2025

3 min.
Buurtsuper.be bepleit voedselveiligheidsbeleid dat voldoende rekening houdt met kleinere bedrijven
Albert Heijn lanceert AI-tool voor winkelmedewerkers
cover-van-supermag-juni2025-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy