UNIZO en Buurtsuper.be reageren verbaasd op oproep Dermagne

3 min.

Rentabiliteit
Belangenbehartiging

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) verwacht tegen midden juli een oplossing van de voedingssector om de voedselprijzen in de supermarkt te doen dalen. Dat zei hij woensdag na afloop van een ontmoeting met sectorfederatie Fevia. UNIZO en Buurtsuper.be reageren enigszins verbaasd op deze oproep van Dermagne.

Indien er geen akkoord uit de bus komt, dreigt minister Dermagne ermee de voedselproducenten die hun prijzen niet willen doen dalen, ondanks dalende kosten, openbaar te maken.

De prijs van een gemiddelde winkelkar in België blijft hoog, terwijl heel wat grondstoffen zoals granen, melk en plantaardige olie de afgelopen tijd wereldwijd zijn gedaald, net als de energieprijzen. PS-vicepremier Dermagne dringt er bij de producenten op aan die prijsdalingen te weerspiegelen in de supermarkt. "Het is niet normaal dat wanneer de grondstoffen in prijs dalen, de consument maanden geduld moet oefenen vooraleer het effect daarvan in de winkel te zien", zegt hij in een persbericht.

Dermagne verwacht dat de voedingsproducenten onderling tot een akkoord komen over hoe ze de prijsdalingen kunnen doorvoeren. Dat moet voor de minister tegen midden juli rond zijn. Intussen onderzoekt het Prijzenobservatorium de winstmarges in de voedingssector en werkt het aan een vergelijking van de Belgische prijzen met die in de buurlanden.

De socialisten van PS en Vooruit dienden in de Kamer een wetsvoorstel in dat de regering toelaat maximumprijzen of maximale winstmarges in te stellen als de voedselprijzen abnormaal hoog zijn. Daarvoor is er voorlopig echter geen meerderheid.

Bron: Belga 

In de supermarkten is de marge nu al lager dan 2%. Als de prijzen moeten dalen, is er geen winst meer mogelijk.

Luc Ardies

“Dergelijk signaal hebben we vanuit de minister wel gemist toen de grondstof- en energieprijzen enorm stegen”, reageert topman Danny Van Assche.  “Terugkeren naar het prijsniveau van voor de energiecrisis is sowieso niet mogelijk. Door de automatische loonindexering is de loonkost met 11% gestegen op 1 jaar tijd, en die stijging is blijvend. Het is in de eerste plaats voor kmo’s al moeilijk om de stijgende kosten door te rekenen.

Dat blijkt ook uit een studie van de Nationale Bank, bedrijven met minder dan 10 werknemers kunnen gemiddeld slechts 40% van de stijgende kosten doorrekenen aan hun afnemers. UNIZO zal er binnen het ketenoverleg over waken dat de prijsverlagingen niet vooral ten laste vallen voor de kmo’s, die het minste marktmacht hebben.”
 
“In de supermarkten is de marge nu al lager dan 2%”, zegt ook Luc Ardies van Buurtsuper.be. “Als de prijzen moeten dalen, is er geen winst meer mogelijk."

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy