Vlees en gevogelte blijft wel een dominant volumeaandeel van 83% behouden binnen het totale thuisverbruik van vlees, vis en plantaardige alternatieven. Binnen de categorie vlees en gevogelte is kip op langere termijn de grootste groeier. Ook in 2024 steeg het thuisverbruik van kip, maar ook dat van andere vleessoorten zoals rundvlees, kalfsvlees en vleesmengelingen. Voor varkensvlees is er in 2024 een daling, na een sterk 2023. Qua vleesversnijdingen winnen de laatste jaren vooral gehakt en kleine versnijdingen zoals reepjes en blokjes aan populariteit.
Naast het thuisverbruik van vers vlees was er in 2024 ook een thuisverbruik van 1,7 kg kant-en-klare vleesbereidingen per persoon, 3,9 kg kant-en-klare maaltijden met vlees en 10,4 kg vleeswaren. Die kant-en-klare bereidingen en maaltijden winnen aan populariteit. Dit blijkt uit de aankoopgegevens verzameld door YouGov België bij 6.000 Belgische huishoudens in opdracht van VLAM.
Naast dit thuisverbruik is er ook buitenshuisverbruik en verbruik van afgehaalde of thuisgeleverde maaltijden. Uit de Consumptietracker van VLAM uitgevoerd door iVox bij 7.300 Belgen tussen 18 en 75 jaar blijkt dat het thuisverbruik van vlees ongeveer drie kwart van het totale vleesverbruik dekt.
De Vleestracking van VLAM uitgevoerd door iVox bij 1.000 Belgen tussen 18 en 65 jaar bevestigt de positieve evolutie van de houding ten aanzien van inlands vlees. De Belgische consument associeert inlands vlees in de eerste plaats met sterk gecontroleerd en veilig.
Het thuisverbruik van plantaardige alternatieven voor vlees (zoals seitan, quorn, groenteburgers en vleesimitaties) kent een licht stijgende trend en kwam in 2024 uit op 0,6 kg per capita, tegenover 0,4 kg in 2016. Ook het aantal kopende gezinnen steeg van 27% in 2016 naar 36% in 2024. Het thuisverbruik van eiwitrijke peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen, …) schommelde de voorbije jaren tussen 0,8 en 0,9 kg per capita en telt een kleine 60% kopende gezinnen.
Voor vis, week- en schaaldieren bedroeg het thuisverbruik 4,2 kg per capita in 2024, wat lager is dan de 4,3 kg in 2023 en de 5,0 kg in 2016. Binnen de totale korf vlees-vis-vegetarisch had vlees en gevogelte in 2024 een volumeaandeel van 83%, tegenover 12% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees. Het volumeaandeel van vlees en gevogelte is de laatste jaren licht gestegen.
Download het document hieronder voor alle cijfers en resultaten.