De hype rond goedkope supermarkten

5 min.

Rentabiliteit
Belangenbehartiging

Nu de door corona slabakkende economie en vraag naar producten stilaan weer aantrekt, bestaat de vrees dat de productie niet kan volgen en de prijzen stijgen. Voorlopig lijkt dat volgens minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), in zijn antwoord op een parlementaire vraag, nog mee te vallen.

De prijzen voor levensmiddelen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zijn met slechts 0,8 % gestegen. Dat was vooral het gevolg van de stijging van de accijnzen op tabak en alcohol (zonder die twee was de inflatie nog lager geweest). De prijzen van groenten kenden zelfs een daling van 1,1 % en fruit een daling van 7,1 %.  De Belgische inflatie ligt trouwens een pak lager dan die in de buurlanden.

Vraagsteller en NVA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt was daarmee gerustgesteld: "We moeten dus waakzaam blijven en ingrijpen waar nodig. Daarnaast mogen we niet vergeten dat de Belgische supermarkten gemiddeld sowieso al duurder zijn dan die in de buurlanden ten gevolge van de strenge regulering en te weinig concurrentie". 

We hebben in Europa het meeste aantal supermarkten per inwoner. België staat aan de Europese kop wat het aandeel van goedkopere huismerken betreft.

Luc Ardies

"De relativiteit van cijfers en studie"

“Zijn onze Belgische supermarkten echt veel duurder dan de buurlanden?", vraagt Luc Ardies van Buurtsuper.be zich in een reactie af. 

Het jaarlijkse onderzoek door het Prijsobservatorium is gebaseerd op een loutere prijsvergelijking van A-merken, dus geen huismerken en verse voeding. Dit is dus minder dan 1/5 van een gemiddeld winkelkarretje. Als de Belgische supermarkten dan bijvoorbeeld 10% duurder zouden zijn dan praten we over geen 2 EURO op een winkelkar van 100 EURO.

"Toch is het bewuste prijzenonderzoek elk jaar weer aanleiding voor de complete media om het ondertussen vastgeroest idee, dat Belgische supermarkten zoveel duurder zijn dan Nederlandse, Duitse of Franse warenhuizen, opnieuw te voeden", aldus Ardies. "Vervolgens stellen sommige volksvertegenwoordigers zich dan vragen over die ‘dure’ Belgische supermarkten en wijzen erop dat er te weinig concurrentie is… Maar is dat zo?"

"Langs alle Vlaamse wegen komt je minstens één supermarkt tegen. We hebben in Europa het meeste aantal supermarkten en winkeloppervlakte per inwoner. België staat eveneens aan de Europese kop wat het aandeel van de goedkopere huismerken betreft: dus in vrijwel elke supermarkt kan de klant voor elk product een veel goedkoper alternatief kiezen, zodat hij uiteindelijk buitenrijdt met een winkelkar die minder kost dan om het even welke supermarkt in het buitenland."

"Voor diegenen die nog niet gerustgesteld zijn: volgens goed ingelichte bronnen komt er straks een Russische supermarktketen naar België. Nog goedkoper dan de goedkoopste discounters in ons land! Benieuwd of er straks in het parlement ook vragen worden gesteld over de economische leefbaarheid van onze eigen supermarkten of over de kwaliteit van onze voeding,” besluit hij. 

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy