Supermarkten reageren verschillend op wijzigende openingsuren

2 min.

Winkelen na 20 uur? Binnenkort mag het elke dag, want de verplichte sluitingsdag verdwijnt en winkels mogen voortaan dagelijks tot 21 uur openblijven. Zullen de supermarkten ook echt langer open zijn? En wat vinden de winkels zelf van de nieuwe regels?

Het Laatste Nieuws vroeg het na. Lees het artikel hieronder.

Vandaag moeten supermarkten, kledingwinkels en elektrozaken om 20 uur sluiten, behalve op vrijdagen en de werkdag voor een feestdag, wanneer ze tot 21 uur open mogen blijven. Ook is een wekelijkse sluitingsdag verplicht. Maar dat verandert binnenkort. De regering-De Wever besliste dat kleinhandelaars voortaan elke dag tot 21 uur open mogen blijven en dat de verplichte sluitingsdag verdwijnt. Het voorstel om winkels dagelijks tot 22 uur open te houden, haalde het niet. De nieuwe regels worden vandaag definitief goedgekeurd in de ministerraad.

Zal uw supermarkt ook elke dag een uur langer open zijn?

Handelaarsfederatie Comeos, die naast de grootste supermarkten ook de ketens in elke winkelstraat of elk shoppingcenter vertegenwoordigt, is alvast voorstander. “Deze beslissing past bij de tijdsgeest. Het consumentengedrag is sterk veranderd. Vandaag shoppen we online en willen we winkelen wanneer het ons past, en niet enkel op zaterdag”, zegt woordvoerder Hans Cardyn.

Of winkels ook effectief langer openblijven dan 20 uur, zal van geval tot geval afhangen. Dat blijkt ook uit een rondvraag.

“Onze franchisenemers zijn rasechte ondernemers. Zij kijken al even uit naar deze nieuwe regels”, zegt Ann Maes, woordvoerder van AH. Veel van de 59 zelfstandige winkels zullen er wellicht voor kiezen om tot 21 uur open te blijven, is de verwachting. AH is de enige van de grote spelers die nu op vrijdagavond niet langer open is.

Omdat ook de verplichte wekelijkse rustdag op de schop gaat, zullen veel AH-winkels mogelijk al op maandagochtend klanten ontvangen, waar dat nu pas vanaf het middaguur is. Al ligt de beslissing bij de verschillende zelfstandige uitbaters, zo benadrukt Maes. “Voor onze 25 eigen winkels gaan we over dit alles nog in gesprek met de sociale partners, om te bekijken wat mogelijk is.”

Een gelijkaardig geluid bij Carrefour, dat eveneens overwegend met zelfstandige uitbaters werkt. Of Carrefour Market en Express een uurtje langer openblijven, beslist iedere uitbater zelf. Carrefour juicht de extra flexibiliteit wel toe.

“Voor onze eigen hypermarkten zijn we met onze sociale partners in overleg over een zondagsopening.” Een dagelijkse opening tot 21 uur maakt op dit moment echter geen deel uit van die gesprekken, aldus woordvoerder Régine Van Tomme.

Bij marktleider Colruyt ligt de kwestie duidelijk een pak moeilijker. Omdat Colruyt en Okay (eveneens deel van Colruyt Group) alle winkels in eigen beheer uitbaten, vallen ze onder een duurder paritair comité met strikte regels rond uurroosters, weekendwerk en overuren, én hogere premies voor avond- of weekendwerk. Colruyt reageert dan ook verrast en wil het voorstel eerst bekijken. Spar, eveneens onderdeel van de groep, wordt door zelfstandige franchisenemers uitgebaat die zelf beslissen.

Wel is al bekend dat winkels van Okay vanaf begin 2026 op zondagochtend open zullen zijn, van 8 tot 12.30 uur.

De discounters Aldi en Lidl, die eveneens enkel eigen winkels hebben, plannen geen wijzigingen. “Wij blijven open van 8.30 tot 19 uur”, zegt Aldi-woordvoerder Jason Sevestre. Ook Lidl wil de openingstijden niet aanpassen. “We kijken wel hoe de markt evolueert”, aldus woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Delhaize laat weten altijd te willen inspelen op de verwachtingen van klanten. “Een langere openingstijd zou aan de groeiende vraag naar flexibiliteit kunnen beantwoorden”, klinkt het. Of de winkels langer opengaan, beslissen de zelfstandige uitbaters echter zelf, afhankelijk van de noden van hun klanten.

Uit de vele bevragingen die we hierover al onder onze leden hielden, komt telkens hetzelfde naar boven: behoud de regels zoals ze zijn.”

Luc Ardies

Wat zeggen de uitbaters zelf?

Opmerkelijk: als je het de zelfstandige uitbaters zelf vraagt, is het enthousiasme een stuk minder groot. “Ik verwacht niet dat dit veel aan de openingsuren zal veranderen”, reageert Luc Ardies van de Unizo-poot Buurtsuper.be. “Uit de vele bevragingen die we hierover al onder onze leden hielden, komt telkens hetzelfde naar boven: behoud de regels zoals ze zijn.”

Winkelstraat

In de winkelstraat zijn de boetieks en andere niet-voedingswinkels nu al voor 20 uur gesloten. De meeste al om 18 uur, de ketens om 19 uur, haalt Ardies aan. “Enkel de supermarkten zijn langer open. Na het werk springen klanten daar nog snel binnen, maar na 19 uur begint ook hier de verkoop af te kalven. Is de consument dus wel vragende partij om tot 21 uur te winkelen? Als het niet rendabel is, zal het sowieso geen lang leven beschoren zijn.”

Ook zelfstandigenorganisatie NSZ weet dat haar leden de verandering niet zien zitten. “Momenteel kan een winkel al 81 uur per week open zijn. Meer is niet nodig”, zegt woordvoerder Cedric Tack. Dit zal de handelaars ook niets extra opleveren, zo verwachten zij. “De consument kan een euro maar eenmaal uitgeven. Kleine zelfstandigen zullen de grote spelers moeten volgen om concurrentieel te zijn, maar dat betekent extra kosten bovenop de huidige personeelstekorten.”

Gerelateerde artikels

Delhaize Deinze haalt recordbedrag op voor de strijd tegen alzheimer
Nog even wachten op effectieve invoering verruiming openingsuren
Gekozen Product van het Jaar levert behapbare consumententrends

Actueel

Delhaize Deinze haalt recordbedrag op voor de strijd tegen alzheimer
Nog even wachten op effectieve invoering verruiming openingsuren
Gekozen Product van het Jaar levert behapbare consumententrends
cover-van-supermag-juni2025-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy