Steeds meer bedrijven in moeilijkheden

3 min.

Meer dan een kwart van alle bedrijven in België zit volledig door zijn reserves en heeft dringend nood aan extra cash. “Zonder extra centen van overheid, banken, familie of vrienden dreigt volgend jaar een tsunami van faillissementen of stopzettingen”, aldus Eric Van den Broele van data-analysespecialist GraydonCreditSafe. 

“Wanneer een schok een bedrijf aanvalt, ongeacht of het een goed bedrijf is of niet, dan is niet die basisconditie van tel, maar wel de mate waarin dat bedrijf overschotten heeft. Bovenop de reserves die datzelfde bedrijf nodig heeft om de dagelijkse werking en normale risico’s te dekken”, vertelt Eric Van den Broele in Gazet van Antwerpen. 

"Die overschotten zijn er niet. Vandaag zit meer dan een kwart van alle bedrijven in België (28 %) in slechte papieren. Tien procent meer dan begin dit jaar. Het gaat om bedrijven die vóór de coronapandemie nog in goeie conditie waren, maar nu door hun reserves heen zitten." Al zijn de verschillen tussen de sectoren groot. "Vooral de kleine zelfstandige wordt vandaag het zwaarst getroffen", zegt Van den Broele. "45 % van de kleinhandel zit in structurele problemen. Bijna één op de twee, dus.

“Neem nu de bloemisten”, oppert Van den Broele, wiens team exclusief voor het Nieuwsblad een lijst opstelde van de kleine zelfstandigen – o.a. klerenwinkels, bakkers, cafés en restaurants – die het vandaag het moeilijkst hebben om het hoofd boven water te houden. “Supermarkten ondervonden hetzelfde probleem. Hun omzetten stegen wel, door die inflatie, maar het aantal producten dat ze verkochten daalde met 7,5 %.”

"De gevolgen van die opeenstapeling van kosten dreigen desastreus te worden, gaat Danny Van Assche, topman van Unizo, verder. “Los van de loonkostenhandicap die bedrijven minder competitief maakt, zullen ondernemers vooral moeten snoeien in hun personeelsbestand. Iedereen zal op zijn manier maatregelen moeten treffen."

Toch schieten de faillissementscijfers nog niet de hoogte in. Vandaag staat de teller volgens Graydon op 7.000. Statistieken die zelfs iets lager liggen dan vóór corona. “Die data geven een vertekend beeld, omdat het gros van die bedrijven nog onder de glazen stolp van de overheid zit. Eens die stolp en de daaraan gekoppelde steun weg zijn, zullen we - en dat zeggen verschillende specialisten - in de loop van volgend jaar een tsunami van faillissementen of stopzettingen krijgen." 

“Nu is het aan de overheid om dat fiscaal te gaan stimuleren. Reserves moeten opgebouwd worden en winsten binnenskamers gehouden worden, om toekomstige schokken te kunnen opvangen”, besluit hij.  

Bron: Gazet van Antwerpen, zo. 27 nov. 202

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy