Statiegeld op drankblikjes levert niet minder zwerfvuil op


Volgens Test-Aankoop en de KVLV (de vroegere boerinnenbond) moet de overheid statiegeld invoeren op blikjes en plastic flessen. Daar zou een klein bedrag op geïnd worden dat de consument terugkrijgt als hij de lege verpakking inlevert bij zijn supermarkt.

Zijn consumenten echt voorstander?

Ook de afvalintercommunale Limburg.net, die eerder al samen met automatenfabrikant Tomra openlijk lobbyde voor de invoering van statiegeld, steunt het plan. De KVLV, de vroegere Boerinnenbond, doet mee omdat ze bij haar leden merkt hoe groot de ergernis over zwerfvuil is. Volgens Test-Aankoop zou twee op de drie consumenten voorstander van het systeem zijn en negen op tien bereid zijn om lege blikjes en petflesjes terug naar de winkel te brengen om het statiegeld te recupereren. Tien eurocent per verpakking zien de geënquêteerden als een correct bedrag. OVAM sprak echter van 25 eurocent en sommigen spreken dat er minimum 50 eurocent moet gerekend worden om consumenten ertoe te brengen dat verpakkingsafval terug naar de winkel te brengen.

PMD-afval

Buurtsuper.be is net zoals de totale verpakkingsindustrie en handel tegen statiegeld. Zij hebben samen Fost Plus opgericht, de organisatie die instaat voor de inzameling van het huishoudelijke verpakkingsafval. De industrie en handel betalen voor de organisatie van de complete ophaal en recyclagecyclus (cfr. het zogenaamde Groene Punt dat op de verpakkingen afgedrukt staat). De bestaande blauwe zak is een goed, betaalbaar en performant systeem om PMD-afval (petflessen, metalen blikjes en drankkarton) aan huis bij de consument op te halen.

Bovendien biedt het de gezinnen het comfort dat het afval thuis wordt opgehaald. “Moeten deze gezinnen boeten omwille van de minderheid die het afval op straat werpt?” vraagt Luc Ardies van Buurtsuper.be zich af.

Sensibiliseringscampagne

Momenteel financiert Fost Plus ook de brede sensibiliseringscampagne van Mooimakers om op die manier ook diegenen die oorzaak zijn van het zwerfvuil te sensibiliseren tot meer verantwoordelijkheids- en burgerzin.
Volgens Buurtsuper.be zal een statiegeld van 10, 25 en zelfs 50 eurocent de hardleerse burgers er niet toe bewegen om de drankblikjes, die ze onderweg nuttigen, bij te houden tot ze thuis zijn om ze vervolgens naar de winkel te brengen. Bijkomend wordt het bestaande ophaalsysteem, dat gezinnen de mogelijkheid geeft om thuis alle verpakkingsafval aan te bieden, ontregeld.

Tot slot zullen de buurtsupermarkten het grootste slachtoffer zijn van de hele terugbrengoperatie van het verpakkingsafval, aangezien zo’n opvangsysteem circa 40.000 euro per winkel kost.

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy