Regering werkt aan 'paasakkoord': wat ligt op tafel?

2 min.

Achter de schermen wordt in de federale regering hard gewerkt aan een groot akkoord met een hele resem maatregelen op het vlak van werk, pensioenen en fiscaliteit. De regering werkt dus aan de concrete uitwerking van het regeerakkoord. Dat akkoord werd ondertussen omgedoopt tot het 'paasakkoord'. 

Vandaag, donderdag 10 april, zit De Wever twee uur samen met de vicepremiers, het zogenaamde kernkabinet. Vrijdag volgt een ministerraad en opnieuw een kern. Er zouden nog een vijftigtal knelpunten op tafel liggen. De tegenstelling tussen Vooruit en de MR zou in die onderhandelingen weer kunnen opspelen.

De MR gaat vooral fors op bevoegdheden die vallen onder MR-minister David Clarinval (werk, economie). De partij wil niet dat er te veel gemorreld wordt aan de modaliteiten van de beperking van de werkloosheid in de tijd en toont weinig compromisbereidheid. Eenzelfde issue bij de pensioenen.

Vooruit, CD&V en Les Engagés willen dat ziektedagen wél kunnen meetellen als gewerkte dagen voor je pensioen - de zogenaamde gelijkgestelde periodes. Dat niet doen, zou disproportioneel veel vrouwen treffen, die meer deeltijds werken en zo minder gewerkte dagen opbouwen.

Er is ook nog geen overeenstemming over de bonus-malus bij de pensioenen. En ook de niet-indexering van de hoge ambtenarenpensioenen en fiscaliteit ligt nog ter discussie. Met name de fiscale regularisatie - een must voor de MR, een gevoelig punt voor Vooruit - is nog voer voor discussie.

Maar het gaat nu ook over heel technische onderwerpen. Zo maakt Les Engagés een punt van het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw, zoals eerder beslist in het regeerakkoord. Voor de Franstalige partij moet dat belastingvoordeel ook het klimaat ten goede komen. Zo zou bij renovatie maximaal moeten worden ingezet op hergebruik van materiaal.

De handelstarieven van Donald Trump nopen de regering ertoe haar plan 'Make 2030' in een stroomversnelling te brengen. Dat plan moet de concurrentie en autonomie van onze bedrijven verbeteren en wordt herdoopt tot 'Make 2025-2030'. Er wordt een soort crisiscel opgericht om de impact van de handelstarieven op de Belgische economie te beperken.

Maar ze dient ook om snel te kunnen schakelen wanneer er in onze buurlanden een concurrentievoordeel ontstaat en bedrijven dreigen te vluchten. Er wordt hierbij gedacht aan ingrepen op de vennootschapsbelasting en de werkgeversbijdragen, maar ook administratieve vereenvoudiging en een verhoogde rechtszekerheid.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
1/5 jongeren werkt deeltijds
Gentse Jumbo verloot een minuut gratis winkelen

Actueel

120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
1/5 jongeren werkt deeltijds
Gentse Jumbo verloot een minuut gratis winkelen
cover-supermag-april25-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy