Recente resultaten van KPMG/RUSI studie over illegale sigarettenhandel


De illegale sigarettenhandel is een probleem met verstrekkende gevolgen. Illegale handel voedt namelijk de georganiseerde misdaad en brengt grote economische en maatschappelijke schade toe. De strijd tegen deze praktijk vereist, volgens Philip Morris Benelux, dan ook onze gemeenschappelijke aandacht en betrokkenheid.

Philip Morris Benelux draagt zelf ook actief bij aan de strijd tegen illegale tabakshandel. Dit gebeurt onder meer door middel van grondige studie en monitoring om het fenomeen en de evolutie ervan in kaart te brengen.

Opmerkelijke resultaten

Uit de laatste nieuwe editie van de jaarlijkse studie over illegale sigarettenconsumptie, uitgevoerd door KPMG/RUSI, blijkt voor België:  

- De consumptie van illegale sigaretten is in ons land voor het eerst weer toegenomen, na een gestage daling in de afgelopen jaren. In 2017 steeg het verbruik van illegale sigaretten tot 330 miljoen, een stijging van 10% ten opzichte van 300 miljoen illegale sigaretten in 2016.

- Mochten deze sigaretten legaal geconsumeerd zijn geweest, dan had dit tot 76 miljoen euro opgeleverd aan extra belastinginkomsten voor de Belgische fiscus.

- Het aantal namaaksigaretten is in één jaar tijd verviervoudigd van 9 tot 35 miljoen.

- Ook het aantal gesmokkelde sigaretten is gestegen van 267 miljoen naar 282 miljoen.

Nog opmerkelijk is dat namaaksigaretten aanvankelijk voornamelijk afkomstig waren van illegale productie in China. Nu verplaatst de productie van namaaksigaretten zich steeds meer naar West-Europa en de Benelux.

Op Europees niveau neemt de illegale consumptie van sigaretten nog steeds aanzienlijke proporties aan. In 2017 bedroeg het aandeel illegale sigaretten binnen de totale sigarettenconsumptie 8.7%, een lichte daling van 0.4ppt in vergelijking met vorig jaar.

Track&trace tegen illegale handel

Om deze smokkel te bestrijden introduceert de EU in mei 2019 een Europees systeem om alle legale tabaksproducten te kunnen traceren. Volgens Philip Morris Benelux zal dit track&trace (T&T) systeem een stap voorwaarts betekenen in de strijd tegen smokkel. “De illegale tabakshandel is een transnationaal probleem en België is, door zijn geografische ligging en logistieke infrastructuur, een transitland.”

Samenwerking tussen de onderzoeksdiensten van de Europese lidstaten is, nog volgens Philip Morris Benelux, dus noodzakelijk. “Om een snelle en efficiënte uitwisseling van informatie tussen de lidstaten mogelijk te maken, moeten zij zich inspannen om tijdig een snel, compatibel en efficiënt digitaal T&T systeem op te zetten dat gebaseerd is op gemeenschappelijke standaarden en ten volle gebruik maakt van de mogelijkheden die de digitale technologie biedt.”

“We moeten ons echter goed realiseren dat dit T&T-systeem enkel betrekking heeft op de legale productie- en distributieketen en dus enkel het fenomeen van smokkel kan aanpakken. Het lost m.a.w. het probleem van zogenaamde ‘illicit whites’ (sigaretten die meestaal legaal in een bepaald land geproduceerd worden maar enkel met de bedoeling om deze te smokkelen naar een ander land) en namaak niet op. Bijgevolg blijft een gerichte aanpak door de inspectiediensten meer dan ooit nodig.”

Interesse in de volledige studie van KPMG/RUSI? Deze vindt u terug via http://www.kpmg.com/uk/projectsun

Gerelateerde artikels

Dit kunnen jouw team én jouw klanten winnen
Maison Perrier: nieuw assortiment bruisende drankjes
Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet

Actueel

Dit kunnen jouw team én jouw klanten winnen
Maison Perrier: nieuw assortiment bruisende drankjes
Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy