Over thuisbelevering, kassaloze en kantoorwinkels

5 min.

Trends & innovaties

Marit van Egmond vierde woensdag de opening van de 60ste Belgische winkel van de Nederlandse supermarktketen in Merchtem. Een supermarkt die door zelfstandige ondernemers wordt geopend. In de voorbije tien jaar zette Albert Heijn zichzelf in Vlaanderen op de kaart als dé uitdager van de grote supermarktketens. De 60 winkels vertegenwoordigen vandaag meer dan 3 % van al het geld dat Belgen in supermarkten uitgeven. Zo is Albert Heijn een kleine, maar groeiende speler. De supermarktketen wil blijven groeien en is van plan nog minstens 40 Vlaamse winkels te openen om af te klokken op 100 verkooppunten. 

“Winkels openen is complex, en we willen goede winkels hebben op goede locaties. Maar het hoeft geen tien jaar meer te duren”, zegt van Egmond. Over de expansie in Wallonië zegt ze: “Zeg nooit nooit, maar voorlopig hebben we werk genoeg in Vlaanderen en Nederland. Daar bouwen we 39 winkels om, die we pas hebben overgenomen van een concurrent.”

Voorlopig hebben we werk genoeg in Vlaanderen en Nederland. Daar bouwen we 39 winkels om, die we hebben overgenomen van een concurrent.

Marit van Egmond, CEO Albert Heijn

E-commerceplannen

Albert Heijn heeft ook de handen vol met zijn Vlaamse e-commerceplannen. Sinds maandag kunnen de inwoners van 33 (deel)gemeenten in en rond Antwerpen voor 5 euro extra hun online bestelde boodschappen aan huis laten leveren. Volgt de rest van Vlaanderen? En wanneer? “We breiden onze bezorging zeker uit. We mikken op stedelijke gebieden, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat we in minder stedelijke gebieden niet actief worden. We gaan naar de streken waar vraag is van de klant.” 

Kassaloze winkels zijn minder ver weg dan je denkt.

Winkels zonder kassa’s

Van Egmond droomt ook over winkels zonder kassa’s. “Kassaloze winkels zijn minder ver weg dan je denkt. Het hangt ervan af wat je met ‘kassaloos’ bedoelt. Nu al is het in sommige Nederlandse stadswinkels mogelijk om de producten die je wilt kopen te scannen met je smartphone en met je toestel te betalen. Het is perfect denkbaar dat je binnenkort een grote supermarkt binnenloopt, je aanmeldt met je telefoon, scant en betaalt. Zonder een fysieke kassa te passeren.”

Net als in de hoogtechnologische supermarkten van Amazon moet het mogelijk worden een winkel binnen te lopen, producten uit het rek te nemen en straffeloos zonder verdere geplogenheden weer buiten te gaan. “In 2019 openden we een kassaloze testwinkel op ons hoofdkantoor in Nederland. Camera’s registreerden wat klanten namen en sensoren monitorden het gewicht van de schappen. Dat model heeft nog verfijning nodig.” 

 

Wij zijn het technologische laboratorium van Ahold Delhaize in Europa.

Streepjescode

De keten voert technologie hoog in het vaandel. “Albert Heijn lanceerde de streepjescode indertijd als eerste in Nederland. Met digitale vernieuwing willen we blijven vooroplopen”, zegt Van Egmond. “Wij zijn het technologische laboratorium van Ahold Delhaize in Europa. We delen onze knowhow over e-commerce en digitaal betalen met onze collega’s van Delhaize en met de Oost-Europese en Amerikaanse ketens van Ahold Delhaize.” 

De kantine

Albert Heijn experimenteert ook met een nieuw concept dat binnenkort ook naar België komt. Het gaat om kleine eet- en drinkgelegenheden op de werkvloer. Ze kunnen in de plaats komen van de klassieke kantine en zijn alleen toegankelijk voor het personeel. “In die AH to go-winkels kun je een lunch kopen. Denk aan broodjes, salades en sappen. Ook dat zijn eigenlijk kassaloze winkels. De klanten rekenen zelf af aan een betaalterminal. We rekenen erop dat ze alles eerlijk scannen."

Over twee weken opent de eerste Belgische kantoorwinkel bij Selecta, een uitbater van zelfbedieningsrestaurants. Andere bedrijven toonden hun interesse al. In Nederland is er al zo’n AH to go bij DHL. "In de Nederlandse steden hebben we zulke winkels ook voor het publiek geopend. Winkelmedewerkers houden toezicht of klanten hun producten netjes scannen. Zulke publieke winkels komen er voorlopig niet in België. Veel bedrijfsrestaurants zullen corona niet overleven. Ons concept past in een wereld waarin mensen meer thuiswerken."

Gerelateerde artikels

Zo vind en bind je Generation Z
Het cv is passé

Anoniem rekruteren

Het cv is passé

5 min.
De bakstenen winkel herrijst

Retailexpert Els Breugelmans ziet geen Apocalyps

De bakstenen winkel herrijst

3 min.

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy