Over de prijsaanduiding in de foodretail

2 min.

We kregen een vraag van een ondernemer die, na controle van de FOD, niet in orde bleek te zijn met zijn prijsaanduiding. Hij vermeldt bij zijn producten immers geen prijs per liter/kg. De handelaar wil alles in orde brengen maar stoot op wat onduidelijkheden. Onze adviseurs doken dus in de regels rond prijsaanduidingen en maakten een handig overzicht. 

Algemene regels

Elke onderneming die aan de consument goederen te koop aanbiedt, duidt de prijs hiervan schriftelijk en ondubbelzinnig aan. Indien de goederen te koop uitgestald zijn, is de prijs bovendien leesbaar en goed zichtbaar aangeduid.

De aangeduide prijs is de door de consument totaal te betalen prijs, waaronder is begrepen: de belasting over de toegevoegde waarde, alle overige taksen en de kosten van alle diensten die door de consument verplicht moeten worden bijbetaald. Denk hierbij ook aan de vermelding van statiegeld.

De prijzen voor consumenten zijn minstens in euro vermeld.

Deze regels gelden ook voor reclame en promoties

Voor identieke producten die in eenzelfde zaak te koop worden aangeboden mogen geen verschillende prijzen worden aangeduid, zo niet is de door de consument te betalen prijs de laagst aangegeven prijs.

Specifieke regels

De prijs per meeteenheid moet ondubbelzinnig, gemakkelijk herkenbaar en goed leesbaar worden aangeduid in de onmiddellijke nabijheid van de vermelding van de verkoopprijs. Er mag geen onzekerheid bestaan omtrent het product waarop de prijs betrekking heeft. 

Voor de producten, die tegen eenzelfde prijs te koop worden aangeboden en samen worden uitgestald mag één enkele prijs worden aangeduid, ook al gaat het om niet identieke producten, op de voorwaarde dat er omtrent de producten waarop de prijs betrekking heeft, geen onzekerheid kan bestaan.

Voedingsproducten hebben een prijs per meeteenheid nodig. Dit is de prijs voor een kilogram, een liter, een meter, een vierkante meter of een kubieke meter van het product. De prijs van specerijen en kruiden moet ook de prijs per honderd gram vermelden. 

Let op, de prijs per meeteenheid is niet verplicht voor:

- winkels met nettoverkoopsoppervlakte kleiner dan 150 m², losse producten hebben wel nog steeds een prijs per meeteenheid nodig;

- voorverpakte producten die aan snel bederf onderhevig zijn, wanneer ze te koop aangeboden worden met een aankondiging van een prijsvermindering;

- geconditioneerde wijn in flessen van 75 cl;

voorverpakte snoep, snacks en ijsjes die per stuk te koop aangeboden worden met het oog op onmiddellijke en gehele consumptie;

- het assortiment van producten aangeboden in een fantasieverpakking, normaal bestemd om als geschenk aangeboden te worden.

Meer weten? Download hieronder een overzicht van voedingsproducten waarvoor de aanduiding van de prijs per meeteenheid niet verplicht is! 

Opleiding Etikettering

Opleiding Etikettering

Nog vragen? Of op zoek naar meer informatie over de specifieke situatie in jouw zaak? Naast de opleiding 'HACCP & Voedselveiligheid' biedt Buurtsuper.be ook een opleiding 'Etikettering' aan. Deze is gratis voor leden! 

Boek je opleiding via onze adviseurs Voedselveiligheid via veronique.bert@unizo.be of ann.wayenberg@unizo.be

Boek je (gratis) opleiding

Gerelateerde artikels

Boek je (gratis) opleiding Etikettering
Voedingsetikettering in winkels ‘ontoereikend’ volgens FAVV
1 op 3 Belgische werknemers ‘strategisch incompetent’

Actueel

Boek je (gratis) opleiding Etikettering
Voedingsetikettering in winkels ‘ontoereikend’ volgens FAVV
1 op 3 Belgische werknemers ‘strategisch incompetent’
cover-supermag-okt-2024-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy