Onrust bij Delhaize

2 min.

Franchise
Delhaize

In Le Soir is er aandacht voor het wetsvoorstel dat PS’er Ahmed Laaouej heeft ingediend ‘om het begrip technische bedrijfseenheid te verfijnen’. Eigenlijk wil hij, naar aanleiding van de gebeurtenissen bij Delhaize, franchisegevers en -nemers in een technische bedrijfseenheid onderbrengen.

Check het nieuws van de dag hieronder. 

Volgens de werkgeversorganisaties ondergraaft dat evenwel heel het franchiseconcept en de flexibiliteit die daarmee gepaard gaat. Le Soir meldt ook dat er een stakingsaanzegging is ingediend voor 17 april, door de christelijke en liberale vakbond, en dit voor de gehele retailsector. Want precies op die dag beginnen de sectorale onderhandelingen.

De vakbonden willen die dag een lijst met eisendienen, met als eerste punt de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden en beloningen tussen de verschillende paritaire commissies”. De socialistische vakbond zal sensibiliseringsacties voeren.

De Morgen vernam wel dat die stakingsaanzegging vooral symbolisch is. De vakbonden willen vooral actie voeren om het sectoroverleg af te trappen. Al worden verdere acties, als het sectoroverleg slecht verloopt, niet uitgesloten.

In Het Laatste Nieuws legt prof. Gino Van Ossel (Vlerick Business School) uit dat deze grootschalige acties de sector meer kwaad dan goed doen. Minister Dermagne zou nu toch een bemiddelaar inzetten als de ondernemingsraad morgen bij Delhaize geen perspectief biedt. Dat bevestigde de woordvoerder van de minister aan Het Nieuwsblad.

Gerelateerde artikels

Delhaize botst op bonden met ‘ultiem voorstel’
"Delhaize-contracten bedreigen winstgevendheid overnemers én tewerkstelling winkelbedienden"
Delhaize legt 40 miljoen euro op tafel om sociale vrede te kopen

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy