Nieuwe wet rond cyberveiligheid

2 min.

Een nieuwe Europese richtlijn over cyberveiligheid, deze week door het parlement omgezet in nationale wetgeving, verplicht Belgische bedrijven om zich te beschermen tegen hackers en andere digitale belagers. 

Volgens de nieuwe richtlijn - NIS2, in het jargon - moeten alle instellingen en ondernemingen met meer dan 50 werknemers of een jaaromzet boven 10 miljoen euro de beveiliging van hun netwerk- en informatie­systemen garanderen als ze actief zijn in sectoren die als' kritiek' of 'zeer kritiek' voor de nationale economie en veiligheid worden beschouwd.

In totaal gaat het om 18 sectoren waaronder productie, verwerking en ook distributie van levensmiddelen. Die bedrijven moeten cyberaanvallen of andere incidenten melden aan het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB), dat instaat voor de cyberveiligheid in ons land.

Europa scherpte de regelgeving voor cyberbeveiliging aan omdat het aantal digitale aanvallen op ondernemingen en (overheids-)instellingen jaar na jaar toeneemt. In een nieuw rapport over wereldwijde financiële stabiliteit wees het Internationaal Monetair Fonds er deze week nog op dat het aantal cyberaanvallen wereldwijd is verdubbeld sinds het begin van de coronapandemie in 2020.

Die trend zet ook door in België. Alleen al vorige maand werden onder andere de zorgwinkelketen Goed, de brouwerijgroep Duvel Moortgat en de koffiefabrikant Beyers Koffie het doelwit van een aanval.

Ondernemingen die de NIS2-richtlijn volgen, moeten maatregelen nemen om bijvoorbeeld hun productie- en bevoorradingsketen te beveiligen, back-upsystemen op te zetten of personeel meer op te leiden. Niet alleen de ondernemingen die de eventueel opgelegde maatregelen naast zich neerleggen riskeren boetes, maar ook de bedrijfsleiders en bestuurders zelf worden mogelijk persoonlijk aansprakelijk gesteld.

Afhankelijk van hoe ze onder NIS2 worden geclassificeerd, hebben bedrijven tot begin 2026 of begin 2027 de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Let wel, ondernemingen zijn nu al meteen verplicht om eventuele incidenten te melden.

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy