Nieuwe franchisecontracten bedreigen zelfstandig ondernemerschap, tewerkstelling en vrije markt

4 min.

Franchise
Belangenbehartiging
Delhaize

Deze morgen vindt een vergadering plaats op het kabinet van minister Dermagne (Werk en Economie) waarop Buurtsuper.be en de Waalse zusterorganisatie APSLIA hun onvrede zullen uiten over de evolutie van de franchisesamenwerking in de supermarktsector. Ook Minister Clarinval (KMO’s, zelfstandigen en middenstand) zal hierop vertegenwoordigd zijn.

Buurtsuper.be zal naar aanleiding van de nieuwe aansluitingsovereenkomsten van Delhaize, beide vice-premiers informeren over de nefaste gevolgen van deze nieuwe generatie franchisecontracten voor zowel het zelfstandig ondernemerschap, de tewerkstelling in de supermarktsector als uiteindelijk de consument.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Franchise combineert het beste van twee werelden: enerzijds de schaalvoordelen van de franchisegever en anderzijds de lokale verankering en het ‘entrepreneurship’ van de zelfstandige franchisenemers.”

De franchisenemers investeren zelf voor 100% in het winkelpunt, dragen het volle risico en zijn verantwoordelijk voor de tewerkstelling. Vandaag werkt meer dan 90% van de zelfstandige supermarkten onder franchise. Samen stellen ze meer dan 10.000 werknemers tewerk. Ook voor de franchisegevers en grote servicegerichte retailers zoals Ahold Delhaize, Carrefour en Spar-Colruyt biedt zo’n samenwerkingsmodel de kans om zich te positioneren tegenover het stijgend aandeel van internationale online-spelers en goedkope discountformules.

“Maar een nieuwe soort franchisecontracten, zoals die van Delhaize, bedreigen dat toekomstmodel. Deze onevenwichtige contracten hebben een nefaste impact op het zelfstandig ondernemerschap, de tewerkstelling en uiteindelijk ook de consument”, aldus Ardies.

Onevenwichtige franchisecontracten bedreigen de levensvatbaarheid van franchisenemers. Ze laten geen commerciële vrijheid waardoor die hun lokale verankering en ‘entrepreneurship’ niet langer kunnen uitspelen.

Luc Ardies

Buurtsuper.be is het ook niet eens met het wetsvoorstel, dat PS eerder al indiende in het parlement, om franchisegever en - nemer als één onderneming te beschouwen en op die manier dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden te laten gelden. Dit is financieel onhaalbaar voor familiale bedrijven en zou een desastreuze impact hebben op de tewerkstelling.

Maar onevenwichtige franchisecontracten bedreigen evenzeer de levensvatbaarheid van franchisenemers. Ze laten geen commerciële vrijheid aan franchisenemers waardoor die hun lokale verankering en ‘entrepreneurship’ niet langer kunnen uitspelen, dewelke een belangrijke positionering vormt tegenover e-commerce.

Tot slot zijn er dan nog de niet-concurrentiebedingen die zelfstandige ondernemers dwingen om, zelfs na de stopzetting van de contractuele samenwerking, hun deuren te sluiten. Dit is niet alleen een aanfluiting van het fundamenteel recht op ondernemen, maar schermt ook de markt af voor nieuwe concurrenten waardoor deze bedingen uiteindelijk ook nefast zijn voor de consument.  

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Dit kunnen jouw team én jouw klanten winnen
Maison Perrier: nieuw assortiment bruisende drankjes
Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy