Na Delhaize dwingt zwaar verlies ook Carrefour tot besparingen

2 min.

Carrefour België heeft het afgelopen jaar het zwaarste verlies geleden sinds 2010. De vakbonden vrezen voor besparingen. Maar door de harde manier waarop de top van Delhaize zich opstelt, lijken de bonden meer bereid tot toegevingen. Dat lezen we in De Standaard deze ochtend. 

Check hieronder een samenvatting van het artikel. 

Carrefour België boekte het voorbije jaar 61,6 miljoen euro verlies. Dat is het slechtste resultaat sinds de grote herstructurering van 2010. Toen sloot de Franse supermarktketen een aantal winkels en verzelfstandigde ze meer dan twintig vestigingen.

In het jaar van de pandemie verdiende Carrefour nog 61,6 miljoen euro, maar in 2022 sloeg de situatie drastisch om. De winstgevendheid kwam onder zware druk door de hogere voedingsprijzen (die met 12% stegen), de groeiende loonkosten (+10%) en consumenten die naar goedkopere producten­ grepen. Bij Carrefour leidde dat tot een zelden gezien slecht resultaat van de gewone ­winkeluitbating: per 100 euro die het verkocht aan producten, slikte het een operationeel verlies van 1,5 euro.

In absolute cijfers verloor Carrefour, dat een omzet van 3,9 miljard euro draaide, het afgelopen jaar 59 miljoen euro op de gewone ­winkel­uitbating, tegenover 5 miljoen een jaar eerder. De rode cijfers maken nog maar eens duidelijk dat er in België een overaanbod aan supermarkten is.

Aanhoudende logistieke problemen hebben het verlies vergroot. Die problemen ontstonden toen een externe partner in 2021 besliste het magazijn in Nijvel te sluiten. De vakbonden verwachten besparingen, maar geloven niet dat Carrefour zo ver zal gaan als Delhaize en de resterende eigen winkels zal verkopen aan zelfstandigen. Van de 794 winkels die onder de Franse keten vallen, heeft het er nog 83 in eigen beheer.

Carrefour telt in België 10.412 medewerkers. Net zoals bij Delhaize hadden de eigen winkels van Carrefour het lastiger dan de vestigingen uitgebaat door zelfstandigen. De eigen winkels zagen de omzet met 2,4% dalen tot 1,82 miljard euro, de zelfstandige winkels boekten een lichte groei van 0,7% tot 2,05 miljard. 

De harde manier waarop de top van Ahold/Delhaize zich opstelt en het verzelfstandigingsplan probeert erdoor te jagen, maakt het voor werkgevers makkelijker om de vakbonden toegevingen te laten doen. 

Carrefour kondigde vroeger om de acht tot tien jaar een grote herstructurering af. De laatste ingreep dateert van 2018. De keten boekte haar grootste successen met de formule van grote hypermarkten waar je behalve voeding ook kledij, tuinmateriaal en multimedia vond. Door de opkomst van ­allerlei gespecialiseerde­ winkels en de online­handel is die niet meer van deze tijd.

De hypermarkten van Carrefour vallen onder het duurste paritair comité. Momenteel is een debat bezig in de sector om de verschillende paritaire comités gelijk te schakelen.  

Ondertussen heeft de rechtbank van eerste aanleg in Mons gisteren geoordeeld dat stakingspiketten aan magazijnen een belemmering vormen voor de vrijheid van handel drijven. Dat meldt Le Soir. De FGTB ziet daarin een zoveelste aanslag op het stakingsrecht

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Inspiratiereis Zuid-Afrika: Kaapstad, Stellenbosch en Kapama Private Game Reserve
Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”

Actueel

Inspiratiereis Zuid-Afrika: Kaapstad, Stellenbosch en Kapama Private Game Reserve
Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy