Minister De Block lanceert Nutri-Score
Deze week is het Koninklijk Besluit voor het vrijwillige gebruik van de Nutri-Score op verpakkingen in het Staatsblad gepubliceerd. Deze code informeert de consument beter over de voedingswaarde van levensmiddelen en helpt zo om een meer evenwichtige keuze te maken.
Verschillende supermarkten gebruiken vandaag al dat logo op hun huismerken. De Nutri-Score is een wetenschappelijk onderbouwde vijfkleurencode die gaat van groen (wat duidt op ‘evenwichtig’) tot rood (wat duidt op ‘te beperken’).
“Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van ons allemaal om de voedingsgewoonten te verbeteren. De Nutri-Score helpt om steeds gemakkelijker een gezonde keuze te maken en het moedigt de producenten aan om de kwaliteit van hun voedsel nog te verbeteren. Met de Nutri-Score zetten we weer een stap richting een gezonder leven”, aldus minister De Block.
Visie van de voedingsindustrie
Voedingsproducenten delen alleszins de doelstelling van de minister om consumenten transparant te informeren en ze te helpen keuzes maken die passen binnen een gezonde en evenwichtige levensstijl.
Voor Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, moet een aanvullend systeem van voedingsetikettering vooral Europees geharmoniseerd worden en vrijwillig blijven, zoals de Europese regelgeving dat vandaag voorziet. Sinds eind 2016 moeten voedingsbedrijven vanuit Europa verplicht bepaalde informatie over de voedingswaarde van hun producten op het etiket zetten. Dat moet steeds per 100 gram of per 100 milliliter, eventueel aangevuld met de info per portie.
Naast die wettelijk verplichte informatie kunnen bedrijven aanvullend de “Referentie-Innames” weergeven op de voorkant van de verpakking. Voor dat systeem stelde Europa duidelijke richtlijnen op. Vandaag komen er aanvullende systemen op de markt, zoals onder andere de Nutri-Score in ons land, waarover Europa geen duidelijke richtlijnen vooropstelde. Voor Fevia dringt een Europese harmonisatie zich op.