Mijn klant brengt zelf verpakkingen mee. Kan dat?


De huidige voedselwetgeving verbiedt niet dat consumenten hun eigen verpakking meenemen naar de winkel om hun inkopen in te verpakken. Dat wil echter niet zeggen dat een handelaar alle situaties waarmee hij te maken krijgt, moet aanvaarden.

Het FAVV laat (herbruikbare) verpakkingen van consumenten toe, maar onder bepaalde voorwaarden:

- De verpakking die de consument aanbiedt (doos, fles, zak …), moet proper zijn. De verpakking mag uiteraard geen bron van besmetting van jouw infrastructuur vormen.

- De verpakking moet geschikt zijn om voeding in te verpakken (een plastic zak die je kreeg bij aankoop van schoenen is niet geschikt, de plastic fles die een wasverzachter bevatte ook niet …). Een verpakking die geschikt is om levensmiddelen te verpakken kan je bijna overal kopen! Die verpakking draagt het logo van een glas en vork (of dit logo wordt aangegeven op het etiket van het aangekocht product), waaruit blijkt dat het materiaal geschikt is om met levensmiddelen in contact te komen.

logo vork en glas

Eveneens te onthouden: zure voedingsmiddelen mogen niet worden meegenomen in een aluminium verpakking (risico op chemische reactie). 

Als je van oordeel bent dat de door de consument meegebrachte verpakking niet aan bovenstaande criteria beantwoordt, dan mag je die weigeren. Denk eraan dat je achter de toonbank instaat voor de voedselveiligheid! Je bent verantwoordelijk voor de netheid en hygiëne van je toonbank, van je etalages en van je materiaal. Zodra je daarentegen het levensmiddelen in de aangeboden verpakking hebt afgeleverd, is het de consument die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de in zijn verpakking bewaarde producten.    

Meer informatie? www.favv.be

Kortom

- De huidige voedselwetgeving verbiedt niet dat consumenten hun eigen verpakking meenemen naar de winkel om hun inkopen in te verpakken. Maar die verpakking moet wel voldoen aan de voorschriften van het FAVV.

- Jij bent verantwoordelijk voor de netheid en hygiëne van je toonbank, van je etalages en van je materiaal. Zodra je daarentegen het levensmiddel in de aangeboden verpakking hebt afgeleverd is de consument verantwoordelijk. 


UPDATE coronacrisis dd. 24/03/2020

Tijdens de coronacrisis geldt echter volgende aanpassing op bovenstaande regelgeving:

Eigen verpakkingen, zoals zakjes voor groenten en fruit, in zelfbediening mogen ook nu gebruikt worden. Een goede hygiëne van de verpakking is zoals steeds belangrijk.

In kader van het direct contact van klant op klant of van klant naar medewerker wordt het meebrengen van eigen verpakkingen van de consument bij de slager, bakker, traiteur…  momenteel afgeraden om de verspreiding van het virus te tegen te gaan. De verpakkingen zouden een vector voor het virus kunnen zijn en zo de slager, bakker, traiteur … kunnen besmetten.

Regelmatig en grondig de handen wassen na contact met oppervlakken en verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt, is belangrijk. Het gaat hier immers duidelijk over direct en onmiddellijk contact met voorwerpen en mensen.

 

Gerelateerde artikels

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding

Actueel

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy