Met het verdwijnen van Cora blijven nog 8 supermarktgroepen over

2 min.

Er zijn in België te veel supermarktketens die elkaar hard bekampen om marktaandeel. Na het verdwijnen van Makro en straks Cora blijven er nog acht groepen over: Aldi, Lidl, Albert Heijn met Delhaize (Ahold Delhaize), Colruyt (met diverse formules), Carrefour, Intermarché, Jumbo en Lambrechts.

Cora sluit Belgische hypermarkten

Hypermarktketen Cora sluit zijn winkels in België. Het was al jaren verlieslatend in een sector met te veel spelers. Op een bijzondere ondernemingsraad dinsdagochtend heeft de directie bekendgemaakt dat het zijn hypermarkten in Wallonië en Brussel volgend jaar zal sluiten. De groep start daartoe de procedure-Renault op. De sluitingen zouden begin volgend jaar gefaseerd gebeuren.

Cora is onderdeel van de Frans-Belgische groep Louis Delhaize, die in delen verkocht werd, zowel in Centraal-Europa, Frankrijk als België. Colruyt kocht in België een deel van de Smatch-winkels, Delhaize koopt de kleinere Louis Delhaize-buurtwinkels. De Belgische Cora-hypermarkten waren de enige winkels die nog overbleven, meestal omdat geen enkele retailer interesse toonde.

De intentie tot sluiting is geen complete verrassing. De keten werkt volgens het achterhaalde Franse model van hypermarkten: grootschalige winkels die behalve verse voeding een groot gamma non-food aanbieden. Door de opkomst van goedkope formules zoals Action, en e-commerceformules zoals Coolblue, maar ook Chinese marktplaatsen zoals Temu, hebben hypermarkten het moeilijk. Ook de hypermarkten van Carrefour zijn meestal verlieslatend en zoeken al jaren een tweede adem. Carrefour liet recent aan de vakbonden weten dat het mikt op winkelopeningen op zondagochtend om de omzet te kunnen verhogen.

Wat nu in de sector gebeurt, wordt al jaren voorspeld. Ketens worden opgekocht of gaan roemloos ten onder.

Maar ook gewone supermarkten staan onder druk. In Vlaanderen kwam er de afgelopen vijftien jaar nog eens Albert Heijn en later Jumbo bij. Delhaize greep twee jaar geleden naar de drastische stap om zijn eigen winkels te verzelfstandigen en ze zo onder te brengen in een paritair comité waar de loonkosten lager liggen, er meer flexibiliteit is en de winkels op zondag kunnen openen. Dat zet dan weer druk op andere spelers die nog met eigen geïntegreerde winkels blijven werken. In de sector probeert men al maanden tot afspraken te komen om tot een eerlijker concurrentieveld te komen.

Makro ging drie jaar geleden al failliet. De terreinen en gebouwen van Makro werden opgekocht door de groep Willy Naessens en Colruyt. De horeca-specialist Metro, die onderdeel was van Makro, vond via Sligro een doorstart, maar dat verloopt erg moeizaam. In Wallonië komt de druk op de sector dan weer vooral van prijsvechters zoals Intermarché, eveneens een keten die volgens het franchisingmodel werkt. Intermarché slokte eerder de supermarktgroep Mestdagh op.

Colruyt zit daar als laatste grote Belgische speler met hoofdzetel in België tussen gekneld. Colruyt baat al zijn eigen Colruyt-supermarkten zelf uit. Recent maakte het bekend dat het voor zijn kleinere formule Okay op winkelopeningen op zondagvoormiddag mikt. Via Spar werkt Colruyt ook met zelfstandigen. Ook Lambrechts is nog een pur sang Belgisch familiebedrijf uit Tongeren. De Groep is licentiehouder van SPAR en zet de formules SPAR en SPAR Express actief in de markt. In de voorbije jaren investeerde het nog volop in innovatieve winkelconcepten.

Cora zelf was al jaren verlieslatend. De groep Cora zal het vastgoed van zijn zeven hypermarkten verkopen aan Mitiska Reid, een specialist van winkelpanden en winkelcentra.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
1/5 jongeren werkt deeltijds
Gentse Jumbo verloot een minuut gratis winkelen

Actueel

120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
1/5 jongeren werkt deeltijds
Gentse Jumbo verloot een minuut gratis winkelen
cover-supermag-april25-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy