Kiest de Vlaamse regering voor digitaal statiegeld?

3 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging

Nog voor de jaarwisseling moet de langverwachte beslissing vallen. In aanloop is de strijd tussen de voor- en tegenstanders volop bezig. Eind vorig jaar heeft de Vlaamse regering het licht op groen gezet voor de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes vanaf 2025. We geven een stand van zaken. 

In tegenstelling tot andere Europese landen, waar de lege verpakkingen terug moeten naar de winkel, verkiest de Vlaamse regering een digitaal inzamelsysteem. Al moet dit systeem zich wel eerst bewijzen. Dit najaar vonden daarom een aantal proefprojecten plaats, onder meer in Bobbejaanland. 

Het idee achter digitaal statiegeld is dat plastic flessen en blikjes een code krijgen die gescand moet worden. Daarna mogen ze thuis in een blauwe zak. Of in een speciale openbare vuilnisbak. Ook die krijgen een code. Zodra alles correct gescand is, wordt het statiegeld via onlinebankieren teruggestort.

Volgens Fost Plus en Comeos is dit een manier om rompslomp te vermijden. Anders moeten jaarlijks 4 miljard verpakkingen terug naar de winkel, luidt het. Ook Buurtsuper.be heeft zich herhaaldelijk tegen de invoering van het klassieke statiegeld gekant omwille van de rompslomp in de supermarkten. De VVSG (vereniging van steden en gemeenten) heeft vorige week nog laten weten dat elk scenario, waarbij gemeenten en steden openbare vuilbakken moeten voorzien met een code, voor hen onbespreekbaar is en dat sowieso supermarkten moeten fungeren als depot.

Ook Testaankoop blijft tegenstander en beroept zich naar eigen zeggen op 66 procent van bevraagde consumenten. Vraag is of Test Aankoop haar respondenten het scenario van het klassieke statiegeld deftig heeft voorgelegd. Bij het klassieke statiegeld zijn de gezinnen immers verplicht om hun PET-flessen en blikjes zelf naar de supermarkten te vervoeren in plaats van ze thuis in de blauwe zak te deponeren.

Ook de ngo Recycling Netwerk Benelux, twijfelt aan de haalbaarheid van het digitale statiegeld. Vraag is echter of deze ngo in alle neutraliteit kan oordelen vermits op hun website tot voor kort het logo van TOMRA te zien was, die bij de invoering van digitaal statiegeld een lucratieve verkoop van automaten aan zich ziet voorbijgaan.

Over de komst van statiegeld op plastic flessen en blikjes wordt in Vlaanderen al twintig jaar gediscussieerd. Op basis van recente proeven in Bobbejaanland, Center Parcs De Haan en Wenduine, waar de plaatselijke Spar deelnam aan het experiment, werd door de Vlaamse afvalmaatschappij OVAM als 'robuust' en 'impactvol' bestempeld waarbij ze schijnbaar groen licht geeft voor digitaal statiegeld.

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy