In 2021 werden vijf kazen van Flandrien Kaas bekroond met een World Cheese Award. Vandaag brengt de kaasmakerij uit Wervik een nieuwe kaasvariant op de markt: Flandrien Rouge. Deze roodzuivelkaas is geïnspireerd op de mimolette en heeft een bijzondere smaak, met onder meer toetsen van honing, noten en een vleugje umami.
De geschiedenis van roodzuivelkaas gaat ver terug, tot in de 17de eeuw. In Frans-Vlaanderen wilde men toen een variant maken op de Hollandse kaas. Om het verschil in één oogopslag duidelijk te maken, werd wortelsap of caroteen aan de kaasmelk toegevoegd. De kaas kreeg zo zijn aantrekkelijke, diep oranjerode kleur en werd ‘mimolette’ genoemd. Vooral in de Frans-Belgische grensstreek is deze kaasvariant een gekende delicatesse.
Jan Desmet: “Onze kaasmakers willen deze traditie nieuw leven in blazen, want we zijn ervan overtuigd dat er ook in België een markt is voor mimolette. Zo gaat onze variant perfect samen met een speciaalbier. Met zijn vier rijpingstijden – Jong, Gerijpt, Oud en Grand Cru – bieden we voor ieder wat wils."
In vijf jaar tijd verdubbelde de productie en in 2022 zal naar verwachting meer dan twee miljoen kilogram kaas geproduceerd worden bij Flandrien. “Bijgevolg zijn er bijkomende investeringen nodig, onder meer om extra opslagruimte te creëren. Van de gelegenheid zullen we ook gebruikmaken om onze kantoren te vernieuwen."