Europees prijsplafond en belasting overwinst

4 min.

We houden je op de hoogte!

UNIZO en Buurtsuper.be onderhandelen momenteel constant met de Vlaamse en Federale regering over maatregelen die het bedrijfsleven kunnen helpen om de energiecrisis te bedwingen. We houden jullie via deze weg graag op de hoogte van alle ontwikkelingen! 

TIP: Via de knop 'Energie' op onze nieuwspagina vind je alle artikels over dit thema. 

Europa wil een maximumprijs - noem het een plafond - voor stroom installeren. Alle producenten, behalve wie voor stroomproductie gas gebruikt, zouden in het vervolg nog hoogstens 180 euro per megawattuur kunnen verdienen. 

Dat is nog altijd meer dan de prijzen die gangbaar waren vóór de oorlog in Oekraïne, maar minder dan de extreme prijsopstoten die we de voorbije maanden soms zagen. Concreet gaat het over elektriciteit opgewekt met kernenergie en hernieuwbare energie, maar bijvoorbeeld ook met bruinkool. Door gas uit te sluiten, wordt eindelijk de band doorgeknipt tussen de stroomprijs en de gasprijs in Europa.

Alles wat boven de 180 euro uitstijgt, zou worden afgeroomd door de overheid, die het geld vervolgens laat terugvloeien naar de gezinnen en bedrijven. Dat klinkt wat complex: het is een omweg om uiteindelijk tot lagere energiefacturen te komen.

De Commissie maakt zich sterk dat zo'n maximumprijs over de hele Europese Unie 117 miljard euro per jaar in het laatje kan brengen — al hangt dat bedrag sterk af van de uiteindelijke stroomconsumptie en de werkelijke marktprijzen voor energie.

Bijkomend wil de Europese Commissie een 'solidariteitsbijdrage' heffen op gas-, olie-, en steenkoolbedrijven. Het is de bedoeling om de bedrijfswinsten van 2022 aan te slaan: meer bepaald voor wie dit jaar 20% meer winst gemaakt heeft dan gemiddeld de voorbije drie jaar. Europa rekent hier op een totale inkomst van 25 miljard euro.

Samen met het afgeroomde geld via het prijsplafond voor elektriciteit komt de teller op 140 miljard euro te staan. Er zit wel één belangrijke angel in de voorstellen van de Commissie. Aangezien Europa zelf niet zomaar een prijsplafond of belasting kan installeren, kijkt het naar de lidstaten om deze maatregelen concreet uit te werken. Die zullen dus zelf een maximumprijs voor stroom moeten inleggen en overwinsten inzamelen, en die herverdelen naar hun bedrijven en gezinnen.

De bal belandt op die manier weer bij onze federale regering, die zal beslissen of en hoeveel uw energiefactuur de komende winter uiteindelijk wordt verlicht. Op 30 september zitten de Europese energieministers opnieuw samen. Ze zullen zich dan buigen over de meer uitgewerkte voorstellen die de Europese Commissie tegen dan op papier zet. 

Bron: Het Laatste Nieuws, 15/9/2022

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy