Europa komt België en Italië tegemoet met prijsplafond voor gas

4 min.

Energie
Rentabiliteit

Als de gasprijzen uitzonderlijk hoog zijn, kan de EU een correctie­mechanisme inschakelen om de prijs te drukken. Met dat voorstel komt de Commissie deels tegemoet aan een groep lidstaten die aandrong op een ingreep op de gasmarkt. 

De Europese leiders buigen zich donderdag op hun najaarstop opnieuw over de hoge energie­prijzen voor consumenten en bedrijven. In de aanloop ernaar - en na lang aandringen - kwam de Commissie gisteren met concrete voorstellen om meer greep te krijgen op de gasprijs die een grote invloed heeft op de elektriciteitsprijs.

Er is sprake van een tijdelijk correctiemechanisme en er kan ook een 'dynamische maximumprijs' gehanteerd worden. De Commissie komt lidstaten zoals België nu deels tegemoet door de deur te openen voor een tijdelijk correctiemechanisme om 'periodes van uitzonderlijk hoge gasprijzen te beperken' en speculatie te vermijden, staat in de ontwerpverordening.

'Als ultieme maatregel' kan de Commissie de lidstaten voorstellen om voor maximum drie maanden een 'dynamische maximumprijs' in te stellen ten opzichte van de Nederlandse TTF-gasbeurs. Die beurs speelt een belangrijke rol bij de bepaling van de gasprijzen in de EU. Andere beurzen zouden via een 'dynamische corridor' meebewegen.

Ook stelt de Commissie een mechanisme voor om 'grote prijsfluctuaties' bij contracten voor elektriciteit en gas binnen eenzelfde handelsdag te beperken. De Commissie belooft nog voor eind dit jaar een voorstel te doen voor een alternatieve index voor de TTF, die onder vuur ligt omdat ze te onderhevig zou zijn aan speculatie.

Duitsland, Nederland en Denemarken hebben zich tot nu verzet tegen een interventie op de internationale gasmarkten. Zij blijven vrezen voor de bevoorradingszekerheid. Om hen tegemoet te komen, staat in de ontwerpverordening dat het correctiemechanisme de bevoorrading niet in het gedrang mag brengen en evenmin de vraag naar gas mag opdrijven.

"Dit is een belangrijke stap in de goede richting, maar het is wachten op de concrete uitwerking. The devil is in the detail", reageert het kabinet van federaal minister van Energie ­Tinne Van der Straeten (Groen). Op de Europese top donderdag zal moeten blijken of dit Europees compromisvoorstel overeind blijft dan wel uitgehold wordt. De verwachting is dat Nederland en Denemarken hun verzet zullen opgeven als Duitsland overstag gaat.

Grotere eensgezindheid zal er op de top wel zijn over het voorstel van de Commissie om de gas­aankopen gezamenlijk op te zetten en beter te coördineren met het oog op het vulseizoen in 2023. Dat blijkt uit de ontwerpconclusies. De Commissie wil tegen de lente van 2023 een gezamenlijk aankoopinstrument uitwerken.

In een eerste fase zouden bedrijven die gas aankopen, hun vragen moeten bundelen, waarna een 'dienstverlener' op de internationale markt zou gaan onderhandelen. Dat zou verplicht worden voor minstens 15 % van de gasvoorraden die lidstaten aanleggen goed voor 13,5 miljard kubieke meter. In een tweede fase zouden die bedrijven een consortium ­vormen om op gemeenschappelijke basis gas aan te kopen tegen betere voorwaarden.

Bron: De Standaard - di. 18 okt. 2022

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be op Radio2 programma WinWin
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Niet langer 1 + 1 gratis-acties voor verse voeding?

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy