Etikettering levensmiddelen

4 min.

Voedselveiligheid
Productnieuws

Wegens het conflict in Oekraïne zijn er aangepaste maatregelen naar etikettering van levensmiddelen die grondstoffen bevatten waaraan een tekort is, met name zonnebloemolie en daarvan afgeleide producten. We vatten ze voor je samen.

Procedure

Gelet op de hoogdringendheid, stelde de FOD Economie, in overleg met het FAVV en de FOD Volksgezondheid, een tijdelijke uitzonderingsprocedure in.

Deze procedure laat toe, aan ondernemingen:

  • die in hun producten een ingrediënt waarvoor er een tekort is, hebben vervangen door een ander ingrediënt,
  • en die niet in staat zijn de verpakking of de etikettering van hun producten onmiddellijk aan te passen,

die producten verder te verhandelen op voorwaarde dat ze de consument duidelijk informeren over de wijziging, al dan niet met een vermelding rechtstreeks op het product.

Voor het geval heretiketteren of aanduidingen op de verpakking geen opties zijn, werd er een online platform gecreëerd. Dit platform biedt bedrijven de mogelijkheid om voor elk betrokken product aan de autoriteiten mee te delen welke ingrediënten worden gebruikt ter vervanging van de grondstoffen waaraan een tekort is.

De lijst van deze mededelingen kan vanaf 29 april door de consumenten ook worden geraadpleegd via etiket.economie.fgov.be

Het online platform voor de kennisgeving van de betrokken producten is beschikbaar op het volgende adres: labelingderogation.economie.fgov.be

Let op! In sommige gevallen is de uitzondering niet van toepassing. Het online platform kan dus niet altijd worden gebruikt. De volledige voorwaarden voor de toepassing van de uitzonderingsprocedure vind je op de website van de FOD Economie.

Voedselveiligheid & communicatie

In ieder geval moet de voedselveiligheid altijd gegarandeerd zijn en moet de informatie voor de consument duidelijk en transparant blijven, vooral wat betreft allergenen, voedingswaarde en andere elementen die van invloed zijn op de gezondheid.

In de verkooppunten moeten er op duidelijk zichtbare plaatsen affiches worden aangebracht die wijzen op mogelijke aanpassing van de samenstelling van de voedingsmiddelen en de etikettering daarvan. Handelaars die producten aanbieden waarvan de samenstelling is gewijzigd, zonder dat de etikettering is aangepast, dienen minsten één affiche op een opvallende plaats aan te brengen.

We vragen echter om zoveel mogelijk zichtbaarheid te geven aan de boodschap, bijvoorbeeld door meerdere affiches aan te brengen in de grotere verkooppunten, en/of de specifieke macaron aan de rayons die veel producten bevatten die getroffen zijn.

Via de link hieronder kan je een affiche en een etiket downloaden! 

Gerelateerde artikels

Consument wil saus van de frituur
Zero waste gemberdrinks

Van zotte droom tot ondernemersverhaal

Zero waste gemberdrinks

4 min.
Zonder tussenstop van serre naar schap

Actueel

Groot geworden met mosselen
Aantal internetwinkels op 2 jaar met helft gestegen
Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
cover-van-supermag-april-2022-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy