Enthousiasme over Delhaize flink bekoeld nu overnemers contract kennen: “Mag ik dan een heel weekend geen witloof verkopen?”

3 min.

Franchise
Belangenbehartiging
Delhaize

Nieuwe verplichtingen om producten af te nemen en boetes voor wie zich er niet aan houdt. De nieuwe contracten voor zelfstandige Delhaize-ondernemers zetten kwaad bloed in de sector. Dat lazen we in Het Nieuwsblad. 

Voor elke Delhaize is er minstens één overnemer, zo deelde de supermarktketen vorige week nog mee. Toch lijkt het enthousiasme in de sector enigszins bekoeld sinds de overnemers de finale contracten onder de neus kregen. De meesten gingen er namelijk van uit dat die contracten er min of meer zouden uitzien als de huidige, maar dat blijkt niet het geval. Zo zijn er plots heel wat nieuwe bepalingen opgenomen. Nieuwe regels die op termijn ook voor de bestaande franchises zullen gelden.

Onderhandelingsmarge

Concreet: een zelfstandige Delhaize moet 95 procent van zijn producten bij Delhaize zelf afnemen. Daar kunnen de meeste franchisenemers zich nog in vinden. Maar de nieuwe contracten zeggen ook dat zelfstandigen geen enkel product van een andere leverancier mogen afnemen als Delhaize dat product ook in het eigen gamma heeft. “En dus ook niet als er leveringsproblemen zijn”, zegt een ondernemer die enkel anoniem wil praten. 

“Delhaize kampt al jaren her en der met leveringsproblemen. En dat is meestal snel op te lossen door een andere leverancier in te schakelen. Maar dat wordt hiermee onmogelijk. Nochtans kunnen wij geen lege rekken verkopen.” (lees verder onder de foto)

Een andere ondernemer maakt het concreet: “Stel dat ik op donderdag witloof bestel en op vrijdag krijg ik een levering binnen. Het is pas dan dat ik ontdek dat er geen witloof in de vrachtwagen zit. Ik kan die dan opnieuw bestellen, maar in het weekend wordt niet geleverd. Nu spreek ik een andere leverancier aan die ons dan depanneert, maar onder die nieuwe voorwaarden zou ik een heel weekend zonder witloof zitten.” Daarnaast wil Delhaize ook maximumprijzen opleggen. 

Een van de franchisenemers die we spraken, wilde initieel heel graag een Delhaize overnemen. “Maar aan deze voorwaarden wordt dat toch heel moeilijk. Wij hadden een businessplan opgesteld, wij hebben dat voorgesteld aan Delhaize, ze vonden het plan prima. Wij waren klaar om toe te happen. Maar als we deze nieuwe regels zouden moeten toepassen zou ons financieel plan gewoon niet meer kloppen. En marge voor onderhandelingen is er niet.” 

Winst onder druk

Luc Ardies, CEO van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige supermarkten, spreekt over een heel kwalijke evolutie. “Het is bijzonder vreemd dat je eerst het verhaal ophangt dat zelfstandigen de noodlijdende winkels uit het slop moeten trekken. Om dan datzelfde ondernemerschap aan banden te gaan leggen. Wij zien de kandidaat-overnemers één voor één afhaken”, zegt Ardies. “Heel wat ondernemers nemen ook net daar de marge. Met droge voeding, drank of non-food maken de ondernemers geen winst. Wel met verse voeding en hoe ze zich daarin kunnen onderscheiden van anderen.” (lees verder onder de foto)

Retailexpert Gino Van Ossel (Vlerick Business School) snapt de ongerustheid bij bestaande franchisezaken. “Een Delhaize-vestiging aan de kust bijvoorbeeld zou eigenlijk dezelfde vis in haar aanbod moeten hebben als een Delhaize in het binnenland. Maar een zelfstandige Delhaize aan de kust zou net een heel mooi assortiment aan vis, verse garnaalkroketten en verse bereidingen kunnen hebben. Dat is natuurlijk de sterkte van zo’n zelfstandige onderneming.” 

Maar dat Delhaize de regels verscherpt, is geen verrassing in een tijd waar supermarkten enorm onder druk staan. “Als het plan ongehinderd doorgaat, vervelt Delhaize in een webshop en groothandel”, aldus Van Ossel. “Dan moet ze er natuurlijk voor zorgen dat er voldoende producten afgenomen worden, want dat is nog de enige plek om winst te maken. Voor de over te nemen Delhaizes verandert er trouwens niets. Die vestigingen hadden nu al enkel Delhaize in de rekken.” Van Ossel wijst op het dunne koord waarop de supermarktketen nu balanceert. “Ga je voor de totale efficiëntie en schrap je alle eigen accenten die ook tijd kosten, zoals een Albert Heijn? Of zet je net in op die speciale zaken? De tijd zal uitwijzen waar Delhaize naartoe wil.

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy