Energiemaatregelen: what’s in it for us?

3 min.

Energie
Premies Sociaal Fonds
Belangenbehartiging

Afgelopen vrijdag maakte de federale regering de maatregelen bekend die onze zelfstandige supermarkten en speciaalzaken moeten ondersteunen tijdens deze energiecrisis. Vooral de verhoogde fiscale aftrek voor energie-investeringen moet soelaas brengen.

De maatregelen focussen voor het eerst niet alleen op gezinnen maar ook op ondernemers en kmo’s.

Het gelijkstellen van de accijnzen op het Europees minimum zorgen voor een directe ondersteuning. Daarnaast is er betalingstuitstel voor sociale bijdragen. Verder is er een overbruggingsrecht voor zelfstandigen die noodgedwongen moeten sluiten en het moratorium voor faillissementen specifiek voor de energiekost.

De federale regering komt hiermee tegemoet aan onze vraag om energieleveranciers te verbieden om ondernemers te dagvaarden voor achterstallige schulden. Dit geeft veel ondernemers al enige ademruimte om deze periode te overbruggen.

Het systeem van tijdelijke werkloosheid dat de federale regering in leven roept, lijkt erg selectief. In plaats van het systeem voor tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen te versoepelen, creëert men een nieuw systeem waarvan we vrezen dat het voor kmo’s te hoog gegrepen zal zijn.

Volgens Luc Ardies van Buurtsuper.be is vooral de verhoogde energie-investeringsaftrek voor duurzame investeringen een goede maatregel die van groot belang is voor de energietransitie waar we zelf al lang voor gepleit hebben.

“Er is nu al een verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen van 20% en wij vragen om die te verhogen tot 45,5 %", aldus Ardies. "Momenteel is nog niet zo duidelijk tot hoever de federale regering wil gaan.”

"Vrijdag zal mogelijk duidelijker worden hoe ver die investeringsaftrek reikt. Los hiervan kijken we nu vooral uit naar de maatregelen van de Vlaamse en Brusselse regering. Vooral een snelle uitwerking van de gerichte steun voor bedrijven in moeilijkheden, op basis van het Europese steunkader, is cruciaal.”

Gerelateerde artikels

Energiesteun voor bedrijven
Ernst van de situatie gaat boven politiek gebakkelei
7 op 10 zelfstandige supermarkten verlieslatend

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy