En de boer ... hij ploegde niet meer voort

2 min.

Trots op die van ons

“Ik zou liever in de media komen met mijn beste ijs, mijn beste yoghurt of mijn beste koe dan met een brief”, zegt melkboer Fleurbaey in een open brief die in Het Nieuwsblad werd gepubliceerd. “Maar dit is een verhaal dat jammer genoeg leeft. We zitten als boeren niet alleen financieel maar ook mentaal aan de grond.”

Lage prijzen voor hun producten, dumpingprijzen in de winkel, bergen administratie, strikte regels rond zaaiperiodes die tot nacht- en weekendwerk leiden: de lijst met problemen is lang. Maar ook in andere landbouwsectoren nijpt het.

“Het vat is niet leeg, het is gebarsten”, zegt Philip Fleurbaey. “Ik heb collega's die een betere boer zijn dan ik en die me zeggen dat het niet meer gaat. Toen ik in 1991 begon, verkocht ik mijn tarwe aan dezelfde prijzen als vandaag. Maar de kwaliteits- en duurzaamheidseisen zijn nu veel hoger. En nog altijd komt er een voortdurende vingerwijzing van de klimaatgoeroes. Iedere ondernemer moet hard werken, maar je moet zot zijn om te boeren: de uren die wij draaien, en tegen welke vergoeding?”

Minister Crevits erkent de problemen. “We krijgen heel wat reacties waaruit het gevoel van radeloosheid blijkt. Er zijn initiatieven gestart om de regeldruk te verlichten en ik pleit voor meer chauvinisme in de winkels. Er moet iets veranderen aan het gebrek aan waardering dat de boeren voelen: ik wil niet in de situatie komen dat we hier zonder boeren zitten en dat we totaal afhankelijk zijn van voedsel uit het buitenland.”

Gerelateerde artikels

Surf mee op de VLAM-campagnes
Kiwibessen geteeld in België en Nederland
“VLAM 2.0 blijft verder innoveren”

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy