Dit najaar mogelijk nog meer lege rekken in de supermarkt

5 min.

Wie vandaag de supermarkt binnenwandelt, kan er niet naast kijken: lege rekken. “Veroorzaakt door een combinatie van factoren”, klinkt het onder meer bij Colruyt. Structurele leveringsproblemen zijn er niet, al verlopen de onderhandelingen met de leveranciers wel op het scherpst van de snee. En dat zorgt misschien voor nog meer gaten in het aanbod.

Lees hieronder het artikel in Het Belang van Limburg. 

Stakingen, grondstoffentekorten, aanvoerproblemen door de oorlog in Oekraïne,… lege rekken in onze supermarkten leken de voorbije twee jaar haast een vertrouwd aanzicht. De laatste maanden waren alle voorraden op de meeste plaatsen netjes aangevuld, maar sinds kort vallen er opnieuw gaten in het aanbod.

“Dit product is momenteel niet beschikbaar, onze leverancier kan niet leveren, onze excuses hiervoor”, meldt Carrefour zijn klanten op verschillende plaatsen in de winkel met blauwe bordjes. Koeken, frisdrank, chips ... een rondje door de lokale Carrefour leert dat zeker twintig producten zijn uitgeput.

De Franse retailer is lang niet de enige. Ook bij Delhaize, Albert Heijn, Lidl en Colruyt vinden klanten hun favoriete product niet altijd terug. “Er zijn verschillende redenen waarom het winkelbeeld vandaag mogelijk iets leger is dan anders”, legt Colruytwoordvoerster Hanne Poppe uit. Ze verwijst naar verschillen per winkel, maar ook de recente '50%-actie' van Colruyt die zó populair was dat de keten soms moeite had om de vraag bij te benen.

Ook bij Delhaize wordt voor lege rekken naar eerder lokale problemen verwezen. “We zitten zeker niet met structurele stockbreuken of problemen met leveranciers ”, verzekert Delhaizewoordvoerder Roel Dekelver. “Als klanten lege rekken zien, zal dit eerder te wijten zijn aan een lokaal probleem.” Ook bij Albert Heijn en Lidl wordt voor de lege rekken verwezen naar lokale of tijdelijke problemen. Zo vind je bij Lidl momenteel niet alle kazen omdat een grote kaasleverancier met ernstige IT-problemen kampt.

Prijsdaling

Business as usual dus in supermarktland? Dat nu ook weer niet, zo blijkt uit een rondvraag. De herfst is traditioneel de periode dat de meeste ketens onderhandelen met de leveranciers over de aankoopprijzen van volgend jaar. En die gesprekken verlopen dit keer op het scherpst van de snee. Nu de internationale grondstofprijzen flink zijn gezakt, verwachten de supermarkten immers dat de leveranciers zullen volgen. Daar wil die laatste groep echter niet van weten.

“We hebben de meeste prijslijsten ontvangen van de producenten en geen enkele stelde een prijsdaling voor", zei Geert Roels, de aankoopdirecteur van Colruyt Group, onlangs in De Tijd. Roels verwacht bijzonder pittige onderhandelingen. Hanne Poppe van Colruyt geeft toe dat die onderhandelingen zich op termijn mogelijk zullen laten voelen in de winkels. Met nog meer lege rekken dus. Dat zou niet de eerste keer zijn. Een half jaar geleden vond je bij Colruyt tijdelijk geen producten van Côte d'Or, Lu en Milka toen de onderhandelingen met producent Mondelez spaak liepen.

Lidl en Delhaize weerden een dik jaar geleden alles van Danone uit hun rekken nadat de voedingsgigant een forse prijsverhoging doorvoerde. “Met Colruyt zullen we elke prijsverhoging in vraag stellen en kritisch blijven, om zo de koopkracht van de klanten te garanderen”, benadrukt Poppe.

Bij Delhaize moeten de onderhandelingen nog starten, maar ook daar wordt expliciet gehint naar prijsdalingen. “Als je kijkt naar bepaalde marktaspecten zoals de daling van de grondstoffenprijzen, dan hebben we goede argumenten om scherpe prijzen te onderhandelen”, zegt Roel Dekelver. “Dat betekent niet dat we met getrokken wapens naar de onderhandeling trekken, maar we zijn ervan overtuigd dat we goede argumenten en een stevige positie hebben om een correcte prijs voor de klanten te bedingen.”

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy