Delhaize kondigt eerste 15 zelfstandige winkels aan

3 min.

In oktober en november wil Delhaize 15 supermarkten overdragen aan zelfstandigen. Het gaat om de winkels van Ieper, Izegem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Deurne en Wilrijk, vernam De Tijd via verschillende bronnen. De andere winkels liggen in Wallonië en Brussel.

Delhaize bevestigt het nieuws. De overnemers zijn vijf ondernemers die al een supermarkt hebben, vijf werknemers die zelfstandige worden en vijf ondernemers die voor het eerst samenwerken met Delhaize.

'De komende maanden komen er op geregelde tijdstippen nieuwe aankondigingen over bijkomende supermarkten die de overgang naar zelfstandige Delhaize-supermarkten zullen maken', schrijft Delhaize in een persbericht. Nadien moet de rest van de 128 winkels volgen die Delhaize zelf uitbaat.

Onder andere Colruyt en Carrefour riepen op om met de vakbonden te onderhandelen over de harmonisering van de stelsels."

Behoud van arbeidsvoorwaarden

 

In maart kondigde Delhaize aan te willen stoppen met zelf winkels uit te baten. De eigen winkels presteren volgens de keten slecht. Ze gelooft dat zelfstandige ondernemers de winkels succesvol kunnen maken. De beslissing riep weerstand op. Het dossier kwam op de agenda van de federale regering. Vakbonden en personeelsleden vrezen dat op termijn jobs verdwijnen en getornd zal worden aan de werkomstandigheden. Dat weerlegt Delhaize. Het verwijst naar cao 32 bis, dat overnemers verplicht personeel van overgenomen bedrijven aan dezelfde arbeidsvoorwaarden te laten werken.

Al zijn die regels niet waterdicht: personeel ontslaan om organisatorische en economische redenen mag wel, en het staat de overnemers vrij werknemers te overtuigen andere voorwaarden te accepteren. Dat verontruste de vakbonden en daarom kwam Delhaize met bijkomende beloftes. Zo moeten overnemers een document ondertekenen waarin ze beloven de arbeidsvoorwaarden te behouden.

Dat Delhaize zegt dat elke winkel een of meer kandidaat-overnemers hebben, beschouw ik als blufpoker. Het grootste deel van de zelfstandige uitbaters die een winkel wilden overnemen is in de voorbije weken afgehaakt.”

Luc Ardies van zelfstandigenorganisatie Unizo

De vakbonden eisen een vertrekregeling voor personeelsleden

Delhaize wil het personeel eenmalig een premie van 1.500 euro en 100 euro extra per jaar anciënniteit geven. Er zijn wel voorwaarden: de winkel van de werknemer in kwestie moet bepaalde omzetdoelstellingen halen en een bepaald aantal klanten lokken. Daarnaast belooft de keten dat werknemers hun eventuele tijdskrediet en overuren behouden. Ook langdurig zieken gaan mee over.

Het kan de vakbonden niet bekoren. Zij eisen dat Delhaize over de brug komt met een vertrekregeling. Personeelsleden die het bedrijf willen verlaten, zouden dat moeten kunnen doen met een vertrekpremie. Een maatregel die de keten veel geld kan kosten.

Delhaize garandeert dat alle winkels zullen worden overgenomen. Het bedrijf belooft geen winkels te sluiten. Die garanties gelden tot minstens eind 2028, aldus Delhaize.Op dit moment is er voor elke winkel een kandidaat-overnemer, zegt de keten. Voor 90 procent zouden er meer dan twee zijn, aldus Delhaize.

Enkele weken geleden ontstond gemor bij de huidige zelfstandigen van Delhaize. De nieuwe samenwerkingscontracten die Delhaize kandidaat-overnemers voorlegt beperken de bewegingsruimte van de zelfstandigen. De nieuwe regels worden op termijn ook ingevoerd bij de bestaande 636 zelfstandige Delhaizes.

Dit is een positief signaal: ondanks de commotie en foute info die circuleert als zouden we wurgcontracten opleggen aan zelfstandigen, geloven mensen in ons project."

Roel Dekelver - woordvoerder Delhaize

Buurtsuper.be reageert

'De eerste vijftien winkels worden verzelfstandigd, nog 113 te gaan', zegt Luc Ardies, van zelfstandigenorganisatie Unizo. 'Delhaize zal nog heel wat water bij de wijn moeten doen om al zijn winkels te kunnen verzelfstandigen. Dat ze zeggen dat elke winkel een of meer kandidaat-overnemers hebben, beschouw ik als blufpoker. Het grootste deel van de zelfstandige uitbaters die een winkel wilden overnemen is in de voorbije weken afgehaakt.'

Die reactie betreurt Delhaize. 'In amper vijf maanden tijd hebben we overnemer gevonden voor vijftien winkels', zegt woordvoerder Roel Dekelver. 'Dat is een positief signaal: ondanks de commotie en foute info die circuleert als zouden we wurgcontracten opleggen, geloven mensen in ons project.'

Ook de concurrenten van Delhaize reageerden bezorgd. Zeker zij die veel winkels hebben die ze zelf uitbaten. Zelf-uitgebate winkels hebben hogere loonkosten dan supermarkten uitgebaat door zelfstandigen. Dat komt doordat er vijf verschillende loonstelsels zijn in de Belgische winkelsector. Onder andere Colruyt en Carrefour riepen op om met de vakbonden te onderhandelen over de harmonisering van de stelsels.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy