Controle op parasieten in vis

3 min.

Het FAVV voert momenteel verhoogde controles uit op parasieten in vis. We herhalen daarom graag de maatregelen die genomen en controles die uitgevoerd moeten worden om parasieten in vis te controleren of aanwezigheid te vermijden.

Het FAVV zag in de laatste dertig jaar het aantal infecties op vis toenemen. Bovendien zijn in die tijd onze eetgewoontes veranderend. We eten vaker rauwe vis (sushi, carpaccio, …) waardoor de kans op contaminatie ook groter is geworden. 

We herhalen daarom graag de maatregelen die genomen moeten worden:  

Een visuele controle op de aanwezigheid van parasieten (kleine wormpjes) moet doorheen de hele keten gebeuren. Dit kan door middel van een (UV-)lamp maar dit is geen verplichting. De controle mag steekproefsgewijs gebeuren. Wees je altijd bewust van het risico op besmetting en maak medewerkers hier ook bewust van. Elke schakel in de keten moet deze visuele controle op aanwezigheid van parasieten doen! 

Alle producten die rauw (kunnen) worden gegeten en geen behandeling hebben ondergaan voor afdoding van de parasieten (gemarineerde, gezouten en alle andere behandelde visserijproducten, indien de behandeling niet volstaat om de levensvatbare parasieten te doden …) moeten worden ingevroren: -20°C gedurende minstens 24 uur of -35°C gedurende minstens 15 uur.
Uitzondering: vissen die gekweekt worden in een gebeid dat vrij is van parasieten (zoals de gekweekte zalm in Noorwegen) 
 
Bovendien moeten ook de nodige documenten aanwezig zijn: 

- Indien een verkoper aan een klant meldt dat de vis rauw mag worden gegeten, dan moet een document van de producent beschikbaar zijn waarop vermeld staat dat de vis werd diepgevroren. Dergelijk document moet steeds voorhanden zijn.

- Indien op het etiket van voorverpakte vis vermeldt staat dat deze rauw mag worden gegeten, dan moet ook een document beschikbaar zijn van de producent dat de vis werd diepgevroren conform de voorschriften of dat deze vermelding reeds op het etiket werd aangebracht.

- Wanneer aangeleverde vis die verkocht wordt, niet werd ingevroren, en de klant wenst deze rauw te verwerken, dan moet de ondernemer/medewerker de info meegeven dat deze moet ingevroren worden voor consumptie indien er voorheen geen invriesstap werd uitgevoerd.

Nog vragen?

Nog vragen?

Heb je hier nog vragen over of wil je meer weten of een opleiding in jouw zaak volgen over HACCP & Voedselveiligheid? 

Contacteer dan onze adviseurs voedselveiligheid via veronique.bert@unizo.be of ann.wayenberg@unizo.be

TIP: Ben je lid van Buurtsuper.be? Dan heb je recht op een gratis opleiding HACCP & voedselveiligheid of één van onze praktijkgerichte PMO-personeelsopleidingen! 

Meer over HACCP & Voedselveiligheid

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy