CD&V en Groen nemen digitaal statiegeld op de korrel

2 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging

Sinds de Vlaamse regering, na 20 jaar discussie, eind december het licht op groen zette voor de invoering van digitaal statiegeld plastic flessen en blikjes, doet niet alleen oppositiepartij Groen maar ook meerderheidspartij CD&V er alles aan om het systeem in vraag te stellen. 

Deze partijen willen dat sluikstorters lege drankverpakkingen niet alleen mee naar huis terugbrengen - in plaats van het in de bermen te gooien - maar vervolgens ook nog eens naar de winkel vervoeren.

Het digitale systeem dat recyclagebedrijf Fost Plus heeft uitgewerkt met consultancy bedrijf PwC, voorziet dat verpakkingen een code krijgen die thuis kan gescand worden alvorens het statiegeld op de rekening van de betrokkene verschijnt.

Reeds voor haalbaarheidsstudie voor digitaal statiegeld bekend werd, uitte oppositielid Mieke Schauvliege (Groen) harde kritiek op de keuze voor digitaal statiegeld. "Ofwel heeft bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA, JVH) beslissingen genomen op basis van een studie die ze niet heeft doorgrond. Ofwel rijdt ze voor de industrie”, verklaarde ze gisteren aan ‘De Morgen’. De krant nam in een artikel alle mogelijke kritiek over.

Maar ook parlementair Tinne Rombouts (CD&V) heeft vorige week al een hoorzitting met de industrie gevraagd over de manier waarop die het digitale inzamelsysteem wil uitwerken. "We moeten ervoor zorgen dat van bij aanvang duidelijk is wat onze zorgen rond het systeem zijn en wat we juist verwachten van proefprojecten", zei ze.  

Bevoegde Minister Demir heeft beloofd dat ze het parlement nauw zal betrekken. Haar kabinet laat weten dat er duidelijke afspraken zijn: als het digitale inzamelsysteem zich niet kan bewijzen in 2023 wordt overgeschakeld naar het klassieke systeem. De deadline is en blijft 2025.

"In de haalbaarheidsstudie voor digitaal statiegeld door PwC werden de technische, technologische, logistieke en juridische aspecten onder de loep genomen. De conclusie was: het kan", stelde Fost Plus in een persbericht dat dinsdag werd verzonden. Men zal nu samen met afvalbeheerder OVAM en Demir "een stappenplan uitwerken, voor onder andere de uitvoering van pilootprojecten om het systeem in de praktijk te testen". 

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
‘Zelfstandige werkgevers minderwaardige werkgevers? 1,16 miljoen Belgen kunnen niet verkeerd zitten'
Buurtsuper.be waarschuwt zelfstandigen die extra verkeersboete kregen van 509 euro

Actueel

Paaseieren bestellen

Online te bestellen

Paaseieren bestellen

1 min.
Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
Crashed Glass

Jupiler

Crashed Glass

2 min.
cover-supermag-feb-2023-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy