Buurtsuper.be over onverkochte winkels van AH Delhaize


In maart 2016 oordeelde de BMA dat Ahold Delhaize in bepaalde regio's winkels moest verkopen. Met marktaandelen van om en bij 60%, zou hun dominantie anders te groot worden. De nieuwe fusiegroep stelde een lijst op met 13 af te stoten winkels, die door de BMA werd goedgekeurd.

In een gesprek dat Buurtsuper.be vorig jaar had met de BMA, bleek dat de fusie op zich sowieso doorgaat, maar dat AHDelhaize verplicht is om de aangeduide winkels te verkopen. Als Ahold Delhaize geen koper vindt, dan zal de BMA een trustee aanstellen om de winkels te verkopen aan de hoogste bieder. Ahold Delhaize krijgt dus de kans om in een eerste fase zelf een koper te zoeken, maar als dat niet lukt neemt de BMA op die manier de touwtjes in handen.  De BMA heeft echter nooit een deadline vooropgesteld, omdat anders de verkoopwaarde van de betrokken winkels niet kan worden geoptimaliseerd. Onzekerheid troef dus. Maar vooral de zelfstandige uitbaters van de te verkopen winkels worden ongeduldig. In hetzelfde artikel van de TIJD klagen zij over het feit dat er maar geen oplossing komt. Ook zij moeten hun akkoord geven met de verkoop.  'De onderhandelingen lopen volop', klinkt het bij AHDelhaize in een antwoord op het artikel in de TIJD.

Bijkomend aspect is dat Delhaize en Ahold van de BMA nog niet mogen samenwerken zolang de 13 winkels niet zijn verkocht. Daardoor kan Ahold Delhaize ook niet beslissen om de knopen door te hakken over een eventuele stopzetting van de Albert Heijn-formule in België. Dat geeft dan weer aanleiding tot nervositeit bij de Delhaize franchisenemers die ondertussen in hun omgeving concurrentie van Albert Heijn winkels hebben gekregen.

En wat met de zelfstandigen die onlangs hebben gekozen voor de Albert Heijn formule? Volgens het interview, dat de TIJD had met Professor Van Ossel, zou nochtans de verkoop van de Albert Heijn winkels economisch gezien het meest zinvol zijn: “Ahold Delhaize wil de winkels zo snel mogelijk verkopen omdat het pas daarna in België kan beginnen besparen op de kosten. Als de keten blijft, moeten er veel nieuwe winkels worden geopend om economisch zinvol te zijn. Maar daardoor zou Delhaize onder druk komen te staan”, aldus Van Ossel. Nochtans heeft de BMA in het verleden niet onder stoelen of banken gestoken dat ze gecharmeerd was door de komst van de Albert Heijn winkels in België en de mogelijke neerwaartse prijsdruk die hierdoor ontstond.

Buurtsuper.be dringt erop aan dat bij deze verkoop maximaal rekening wordt gehouden met de belangen van alle betrokken zelfstandige buurtsupermarkten.

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy