Naar goede traditie organiseert LAVA, in naam van de aspergetelers en de Belgische groente- en fruitveilingen, jaarlijks de Officiële Opening van het Asperge(hoog)seizoen. De symbolische ‘eerste steek’ vindt traditioneel plaats bij een Vlaamse aspergeteler, dit jaar hadden aspergetelers Leo en Carine Henckens-Snijkers uit Kinrooi die eer.
Voor de gelegenheid werden Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi en Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond (vanaf 1 mei 2022) uitgenodigd. Het hoogseizoen van de Vlaamse asperges startte vorige week en loopt traditioneel tot 24 juni, het feest van Sint-Jan.
Sinds maart worden beetje bij beetje de eerste Vlaamse asperges op de markt gebracht. Dit is de voorloper op het asperge-hoogseizoen, mogelijk dankzij de beschutte aspergeteelt (in serres). Het hoogseizoen start met de traditionele teelt in openlucht. Al naargelang de weersomstandigheden begint die midden april en duurt slechts tien weken. Gedurende deze periode is er een gemiddelde aanvoer van ongeveer 244.000 kg asperges per week!
Vorig jaar werd op de LAVA-veilingen meer dan 3,2 miljoen kg asperges aangevoerd. Ongeveer 95% daarvan zijn witte asperges en 5% groene asperges (die volgen later op het seizoen). Dit jaar is er bij de aspergetelers een areaal van ongeveer 485 ha, verdeeld over 150 bedrijven.
Het witte goud
Vorig jaar maakten we een leuke reportage bij Bart Nagel voor ons magazine. LAVA maakte er ook een mooie video. Bart Nagels schakelde zeven jaar geleden over van tomaten- naar aspergeteelt. Geen evidente keuze want asperges telen is een delicaat en arbeidsintensief proces. Je kan het interview en video hieronder herbekijken.
TIP: deel de reportage om de start van het aspegeseizoen ook in jouw winkel in de kijker te zetten!