Alle Delhaize-winkels CO₂-neutraal

3 min.

Winkelopeningen
Energie
Trends & innovaties

Door enkele ingrijpende maatregelen slaagde Delhaize erin om de CO₂-uitstoot van al haar winkels op iets meer dan 10 jaar met 70 % te verminderen tot een strikt minimumuitstoot. De resterende 30 % wordt gecompenseerd of 'goedgemaakt' door het opstarten en steunen van duurzame projecten in binnen- en buitenland.

Missie: CO₂-uitstoot tot het strikte minimum beperken

CO₂-reductie staat al jaren hoog op de agenda van Delhaize dankzij het Lion’s Footprint programma. De eerste “CO₂-werf” die Delhaize heeft aangepakt zijn haar winkels, zowel de eigen supermarkten als de zelfstandige Delhaizewinkels (AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop&Go). Tot voor kort waren de 763 winkels verantwoordelijk voor meer dan driekwart van de totale CO₂-uitstoot van Delhaize. 

"Er werd unaniem gekozen voor groene stroom voor al onze winkels, en er werden warmtepompen geïnstalleerd. Ook kwamen er zonnepanelen op de daken van winkels waar de dakconstructie dit toeliet. Qua verlichting kozen we voor energiezuinige LED-verlichting en natuurlijk daglicht waar mogelijk en voor de koelinstallaties energie-efficiënte koelkasten en diepvriezers en er werden er overal deuren geplaatst op de koelkasten", aldus Delhaize.

Een besparing van 93.000 ton CO₂ per jaar of het equivalent van 25.833 wagens.

Via een reeks van maatregelen slaagde Delhaize erin om maar liefst 70 % minder CO₂ uit te stoten dan 12 jaar geleden. Dit komt neer op meer dan 93 000 ton CO₂-uitstoot minder per jaar of het equivalent van 25.833 auto’s minder op de Belgische wegen of de uitstoot van meer dan 11.000 huishoudens op jaarbasis.

Impactvolle & gecertificeerde klimaatprojecten

Wat nog niet vermeden kan worden, wordt gecompenseerd of 'goedgemaakt'. Delhaize nam hiervoor CO₂Logic onder de arm om klimaatprojecten te selecteren en te ondersteunen in België en daarbuiten. 

Zo ondersteunt Delhaize een project in Ghana waarbij er zogenaamde Gyapa-cookstoves worden aangekocht voor de lokale bevolking. Deze kleine keramische kookvuurtjes zorgen ervoor dat er minder houtskool en dus minder hout nodig is om te koken. Resultaat: 50% minder verbruik van houtskool, 50% minder ontbossing en dus 50% minder CO₂-uitstoot.

In Rwanda voorziet Delhaize ondersteuning voor het herstellen en in stand houden van waterputten zodat de lokale bevolking zuiver water heeft. In veel gevallen hebben ze enkel toegang tot onzuiver water dat dan gekookt moet worden voor consumptie. En dat leidt dan weer tot extra CO₂-uitstoot en ontbossing. Met dit project werden al 280 ha bos gevrijwaard en werd er 15.686 ton CO₂-uitstoot vermeden.

Binnnenkort zullen er ook projecten opgestart worden in België met dezelfde doelstelling.

Gerelateerde artikels

Proxy Delhaize Meulebeke
Drie keer meer uitgegeven aan afhaalmaaltijden
Albert Heijn Maldegem

64e AH in België

Albert Heijn Maldegem

2 min.

Actueel

Aldi experimenteert met winkel zonder kassa
Vier Vlaamse traditionele streekproducten erkend
Mondmaskers in werkplaats: nog altijd verplicht?
SuperMAG juni 2021

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy