82% van kmo-werknemers voelt zich betrokken

3 min.

Liantis bevroeg in het najaar van 2022 - in samenwerking met iVOX - 1.568 ondernemers over de motivatie van hun medewerkers. ‘Quiet quitting’ of niet meer doen dan het uiterst noodzakelijke leeft, volgens iets meer dan de helft van kmo’s, slechts bij een deel van hun medewerkers. 

“55,7% van de kmo-werkgevers in de bevraging geeft aan dat hun medewerkers zelden tot nooit extra taken willen opnemen, naast hun gewone takenpakket”, zegt Bernd Carette, senior manager Liantis Consult. Is ‘Quiet quitting’ vooral bij jongeren een trend? “41,7% van de kmo-werkgevers geeft aan dat bij medewerkers jonger dan 30 jaar dat effectief voorkomt, maar bijna evenveel (42,9%) ziet weinig leeftijdsverschillen terwijl 15,4% aangeeft dat hij of zij het fenomeen vooral ziet bij medewerkers van 50 of ouder.”

Ministens even interessant, gelet op de topic ‘De-connectie' in de jongste Arbeidsdeal, is dat uit de bevraging blijkt nog dat 73,3% van de werkgevers aangeeft dat hun medewerkers zelden tot nooit e-mails bekijken buiten de werkuren of nog telefoons aannemen. Ruim meer dan de helft (58,1%) van de werkgevers geeft aan aandacht te hebben voor dit soort deconnectie.

Maar wil dat per definitie ook zeggen dat medewerkers minder betrokken zijn? Niet per se, zo blijkt nog uit de Liantis-bevraging. “81,7% van de bevraagde werkgevers zegt dat hun medewerkers meestal tot altijd betrokkenheid tonen bij wat er gebeurt in hun organisatie. Medewerkers zijn dus wel degelijk begaan met hun bedrijf. Daarnaast vinden medewerkers collegialiteit klaarblijkelijk nog steeds zeer belangrijk. 93,1% van de werkgevers zegt dat hun werknemers meestal tot altijd collegiaal zijn.

Betrokkenheid en collegialiteit zijn iets anders dan meer werken dan wat contractueel bepaald is. In het licht van toenemende burn-outcijfers, is het niet per se een slechte zaak dat medewerkers hun grenzen beter bewaken. Onze bevraging leert dat het bewaken van die grenzen als medewerker niet ten koste gaat van de betrokkenheid ten opzichte van het bedrijf, integendeel”, aldus Bernd Carette.

Carette blikt meteen ook vooruit op 2023. “Maatschappelijke tendensen, zoals de vergrijzing, zorgen ervoor dat de krappe arbeidsmarkt ook in minder gunstige economische tijden een blijver is. Zowel werkgevers als werknemers hebben er dus alle baat bij om zich flexibel op te stellen en rekening te houden met elkaars verwachtingen."

"Het is gunstiger voor een werkgever om geëngageerde en productieve medewerkers te hebben die extra’s opnemen wanneer nodig en tegelijk ook waken over hun work-life balance, dan om uitgebluste medewerkers te hebben die structureel veel meer hooi op hun vork nemen dan goed is voor hen.”

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy