Zelfstandige supermarkten zitten tussen hamer en aambeeld

2 min.

Energie
Rentabiliteit
Belangenbehartiging

"Knettergek", zo omschrijft een zelfstandige uitbater van verschillende supermarkten de situatie waarin de sector zich momenteel bevindt. De kostprijs om een grote supermarkt een maand van energie te voorzien, is op korte tijd maal vijf gegaan.

"Onze voorschotfacturen lagen in normale tijden op zo'n 6.500 euro per maand voor een grote winkel. Ze liepen de voorbije maanden op tot 10.000 euro, daarna 18.000 euro, dan 23.000 euro en nu zitten we voor verschillende winkels al aan 30.000 euro. Dat is onhoudbaar. Het is vijf over twaalf en als de regering niet snel in actie schiet, dan gaan winkels sluiten. De koeling is de grote energiekost en die lager zetten, gaat niet in de supermarkt. Je kan zonnepanelen plaatsen, maar niet op het dak van elke winkel." 

Luc Ardies van Buurtsuper en topman bij Unizo schrikt niet van de noodkreet. ''De situatie begint dramatische vormen aan te nemen. Die 30.000 euro is geen uitzondering voor een supermarkt van 1.200 vierkante meter. Volgens onze informatie betekent de energiekost vandaag 3% van de omzet van een supermarkt, normaal bedraagt die iets meer dan 1%. Dat vreet de 2% nettomarge weg." 

"Als er geen compensaties komen, gaat 65% van de zelfstandige supermarktuitbaters met verlies werken dit jaar. En da's een vicieuze cirkel, want dan zullen ze ook geen energiezuinige investeringen doen. De kosten gaan omhoog voor energie en personeel, en prijzen verhogen is niet mogelijk door de ratrace om marktaandeel waarin de grote supermarktketens verwikkeld zijn." 

De koeling is de grote energiekost en die lager zetten, gaat niet in de supermarkt. Je kan zonnepanelen plaatsen, maar niet op het dak van elke winkel.

Luc Ardies

Ook retailexpert Pierre-Alexandre Billiet (Gondola) laat weten dat zelfstandige supermarkten tussen hamer en aambeeld geklemd zitten. ''Ze kunnen de kosten niet opvangen, want de moederbedrijven doen zware promoties en die zijn ze verplicht te volgen. Er is geen marge meer en ik verwacht dat er de komende twee maanden toch winkels failliet zullen gaan. Eén op de drie zelfstandige supermarkten zit vandaag in moeilijkheden."

"Zelfs aan 150 euro per megawattuur gaat de energiefactuur nog maal drie. Supermarkten zouden hun prijzen met 10% moeten optrekken om dat wat op te vangen. En da's nog zonder de extra personeelskost en de duurdere grondstoffen gerekend."

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
Sociaal akkoord voor onze sector goedgekeurd

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy