Wisselend succes voor proefproject met statiegeld

2 min.

Zwerfvuil
Statiegeld

Het proefproject met statiegeld in enkele strandbars in Bredene kent tot nu toe een wisselend succes. Sommige strandgangers kopen bewust een blikje met statiegeld omdat ze minder zwerfvuil willen. Anderen verkiezen hun drank in blikjes of flesjes van thuis mee te brengen naar het strand. 

Drie beachclubs vragen sinds 15 juli 20 cent extra voor bepaalde drankjes in een blikje of een plastic flesje. Daarop kleeft een sticker voor statiegeld. Wie het blikje of flesje terugbrengt, krijgt die 20 cent terug. Op die manier wil Bredene minder zwerfvuil op het strand.

Het gemeentebestuur van Bredene is tevreden over de voorlopige resultaten maar in de beachclubs zijn ze voorzichtiger. "Ik vind het een positieve zaak. Maar of het echt zal werken, dat is een ander paar mouwen", zeggen ze daar.

Bij de mensen op het strand zijn de meningen verdeeld. Een dame getuigt: "We brengen onze plastic flesjes met drank van thuis mee. Als ze leeg zijn, gooien we ze in een afvalbak op het strand. Jammer dat er hier maar één bak voor PMD-afval staat. Daardoor belanden er veel plastic flesjes, blikjes en zelfs glas in de bakken voor restafval."

De WC-baas van de strandbar geeft de 20 cent terug aan mensen die een leeg flesje of blikje met sticker binnenbrengen. "Nee, dat is niet veel extra werk. Maar als het echt druk is, zeg ik dat ze even moeten wachten. Klanten die naar toilet moeten of die willen douchen, krijgen voorrang."

In de EU zijn er plannen om statiegeld in te voeren op blikjes en PET-flessen. Detailhandelaars zouden dan verplicht worden om alle in de handel gebrachte verpakkingsmaterialen met statiegeld terug te nemen. Buurtsuper.be verzet zich alleszins tegen zo’n verplichting. 

Luc Ardies van Buurtsuper.be: "Met 20 cent of zelfs meer ga je hardleerse sluikstorters nooit overtuigen om zo’n blikje of PET-flesje eerst terug mee naar huis te nemen en dan nog eens naar de supermarkt te brengen. Invoering van statiegeld zal enkel meer kosten en rompslomp voor de betrokken winkels met zich meebrengen."

Bron: Radio 2 - 4/08/22

Gerelateerde artikels

In de bak met je vuilnis
Invoering statiegeld pas tegen einde 2025
Een duik in de toekomst van statiegeld voor flessen en blikjes

Actueel

Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”
Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy