Winkeldiefstal aan de zelfscankassa

4 min.

Tijden veranderen, en dus ook de technieken van winkeldieven. Steeds minder verstoppen zij een fles wijn in hun jas, steeds vaker 'vergeten' ze die af te rekenen aan de zelfscankassa. Supermarkten zijn zich ervan bewust. Albert Heijn heeft de voorbije maanden de controles alvast fors opgevoerd.

Wie geen zin heeft in gepalaver en snel de supermarkt uit wil, hoeft sinds enkele jaren geen producten meer op de band te leggen maar kan in een aantal winkels afrekenen aan een zelfscankassa. De naam zegt het zelf: je scant je producten zelf, betaalt ze en wandelt naar buiten. Makkelijk. Niet enkel voor rechtgeaarde klanten, maar ook voor wie minder goede bedoelingen heeft.

"Vroeger staken mensen spullen onder hun jas, nu stelen ze via zelfscankassa's", zegt Ann Maes, woordvoerder van Albert Heijn in ons land. Ook Delhaize en Carrefour bevestigen dat dieven de weg naar zelfscankassa's vinden. De supermarkten houden steekproeven, waarbij een winkelmedewerker de boodschappentas van een klant nakijkt. Een regelmaat zit daar niet in: soms vindt er op tien aankopen één controle plaats, soms gebeurt het twee keer na elkaar. Het is aan winkelmedewerkers om in te schatten of iemand zich echt heeft vergist, dan wel probeerde te stelen.

“Onze mensen voelen dat redelijk snel aan”, zegt Ann Maes. Als blijkt dat de sushi niet werd ingescand, kan je al vermoeden dat er iets niet klopt. Net als wanneer de duurste fles wijn toevallig niet betaald blijkt. Bij een sterk vermoeden van poging tot diefstal, leggen we een administratieve boete op, dat is zo afgesproken binnen de sector. Momenteel bedraagt die boete 91 euro, vanaf 1 maart is dat 141 euro.

Iets 'vergeten' inscannen blijft dus niet zonder gevolgen. Toch verraadt niet iedere vergissing aan de kassa slechte bedoelingen. Als u zelf al eens voor de snelle kassa hebt gekozen, heeft u wellicht al geklungeld met de zoektocht naar de juiste streepjescode. “We moeten veel klanten nog leren hoe ze de scanners precies moeten gebruiken. Klanten maken niet enkel fouten in hun voordeel: het gebeurt ook regelmatig dat we bij een controle vaststellen dat ze één product per ongeluk meerdere keren hebben gescand. Die vergissing zetten we natuurlijk voor hen recht.”

Volgens cijfers van de federale politie vonden er in de eerste helft van vorig jaar 10.825 winkeldiefstallen plaats. Dat is zo'n 15% meer dan in de eerste helft van 2021, maar iets minder dan in de pre-coronajaren. Het aantal winkeldiefstallen is op een coronadip na al tien jaar vrij constant.

Volgens Acurity, een firma die gespecialiseerd is in de beveiliging van winkels, is er veel interesse voor camera's die met behulp van intelligente software herkennen wat iemand heeft gekocht, en dat vergelijken met het lijstje van gescande producten. “Er bestaan ook systemen waarbij de kassa het gewicht van de producten inschat om na te gaan of alles correct is gescand”, zegt CEO Ignace Noë. “Elke retailer gaat er op een andere manier mee om, maar ze zijn allemaal op zoek naar nieuwe manieren om diefstal aan de zelfscankassa tegen te gaan.”

Bij Albert Heijn trekken ze resoluut de kaart van de menselijke controles. “Sedert enkele maanden hebben we het aantal controles stevig opgetrokken”, zegt woordvoerder Ann Maes. “De oorzaak ligt bij de inflatie: het is een gekend fenomeen dat in tijden waarin een klant druk op zijn portemonnee voelt, hij meer in de verleiding komt om een winkel buiten te stappen zonder te betalen. Dat is niet enkel in de voedingssector zo, maar overal. Daarom zijn we proactief begonnen met zeer intense controles.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Jouw ervaring?

Wat is jouw ervaring met de zelfscankassa's? 'Vergeten' klanten inderdaad steeds vaker producten te scannen? 

Laat het ons weten via info@buurtsuper.be

Mail Buurtsuper.be

Gerelateerde artikels

Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
Investeren in werkbaar werk loont

Actueel

Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
Investeren in werkbaar werk loont
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy