“Werken voor een zelfstandige is als de klok 100 jaar terugdraaien”

2 min.

Is het een diepgewortelde rebelse koppigheid of gewoon een andere kijk op datgene wat afgelopen week werd gepubliceerd over de food retail? Luc Ardies kruipt in zijn pen om iets wat hem opvalt – in goede of slechte zin – te delen. Een nieuwe dwarse column over werken bij een zelfstandige Delhaize. 

Toegegeven, als je afgelopen week als Delhaize-werknemer het bericht krijgt dat je winkel wordt verkocht, dan zou je voor minder beginnen twijfelen. Maar jammer toch dat vakbonden, om de frustratie bij de leden te ventileren, dan plots het werken bij een zelfstandige buurtsuper afschilderen als een toestand die je enkel met de periode van Daens kan vergelijken.

Helemaal wraakroepend is de uitspraak van een Minister van Werk, Dermagne dus, die in de kranten het volgende verklaart: “Kiezen we voor een maatschappij met arbeidswetten uit de 19de eeuw, inclusief kinderarbeid?” Waarschijnlijk richtte hij zijn pijlen vooral op Delhaize en de drastische aankondiging om 128 winkels te gaan verkopen. Maar op die manier creëer je een perceptie die ver van de realiteit staat.

We hebben zelf een poging gedaan, zonder olie op het vuur te willen gooien, om met de nodige nuances het juiste beeld te schetsen van de werksfeer bij een AD of Proxy Delhaize. Er zijn inderdaad loonverschillen, maar je praat dan ook over twee totaal verschillende bedrijfswerelden. De gemiddelde aangesloten verkoopt 6 miljoen euro per jaar en de Delhaize-groep draait 6 miljard omzet. Dan kan je veronderstellen dat je al gemakkelijker de spreekwoordelijk bluts met de buil kan pakken.

De Standaard ging spreken met werknemers van zelfstandige supermarkten van Delhaize. Die medewerkers waren over het algemeen heel positief over de werkomstandigheden. Met reacties als: “Waarom komen die stakers niet eens hier kijken in plaats van de boel plat te gooien?”

Wel opvallend en volgens mij even nefast: die zelfstandige supermarkten kregen een spreekverbod opgelegd vanuit de hoofdzetel van Delhaize. Daarom moesten alle namen in de Standaard-reportage geanonimiseerd worden. Hopelijk keert Delhaize z’n kar als het zich voor 100% wil afstemmen op die zelfstandige ondernemers. Anders draag je bij tot de perceptie dat je je eigen winkels niet verzelfstandigt omdat je gelooft in het entrepreneurship van die aangeslotenen, maar dat je louter aan sociale dumping doet, zoals sommigen beweren.

Gerelateerde artikels

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy