Alvast enkele tips (voor jou of je klant) om stoofvlees perfect klaar te maken:
- Ga voor rundvlees waar nog een beetje vet aan zit. Dit geeft veel meer smaak en wordt ook malser.
- De belangrijkste kruiden voor stoofvlees zijn peper, zout, tijm en laurier.
- Naast de kruiding is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen zoet en zuur. De zoete smaak creëer je met stroop, bruine suiker of peperkoek, de scherpere toets door een boterham met mosterd of een beetje azijn toe te voegen.
- Gebruik in je stoofvlees een bruin bier dat niet te bitter smaakt zoals Petrus Oud Bruin, Liefmans Goudenband of donkere Leffe. Ook een fruitig bier (zoals Rodenbach) kan perfect.
- Stoofvlees moet lang pruttelen, maar zeker niet koken.
- Stoofvlees is een dag later nog lekkerder. Schep eerst de stukjes vlees uit de pot. Warm de saus op en voeg pas op het einde het vlees toe. Zo gaart het vlees niet te ver.
En ... kies voor de bereiding van stoofvlees altijd voor vlees van bij ons. Dan trek je de lokale kaart: je klant is steeds vaker op zoek naar producten van Belgische oorsprong, omwille van de smaak, kwaliteit en veiligheid, de beperkte voedselkilometers én het ondersteunen van de lokale economie. Je klant zal dit dus zeker weten te appreciëren.