Wat is het goedkoopst: betalingen met gsm of kaart?

2 min.

Handelaars met een Payconiq-betaalsysteem moeten daar voortaan 18 euro per jaar voor betalen. Wat kost het jou als handelaar wanneer je klant betaalt met een bankkaart of smartphone? En wat is voordeliger? De vraag stellen is makkelijker dan ze beantwoorden. Dus halen we er een UNIZO-expert bij! 

De markt van de elektronische betalingen bestaat uit tussenschakels met elk hun eigen tarieven. Payconiq is daar een uitzondering op. Het systeem is heel rechttoe rechtaan: sinds begin deze maand is er een abonnement van 18 euro per jaar. Daarnaast betaalt de hande-laar ook nog altijd 6 eurocent per transactie.

“Bij debetkaarten is er niet alleen de kost voor de betaalterminal die rechtstreeks naar de leverancier gaat, maar ook een complexe transactiekost. Die bestaat uit drie delen”, legt Lieven Cloots, expert bij UNIZO, uit. “Ten eerste is er de zogenaamde interchange fee. Dat zijn de kosten die de banken van de handelaar en de klant onderling aanrekenen."

"Vervolgens zijn er de kosten die de handelaar betaalt voor het gebruik van het betalingsnetwerk. Wanneer de klant bijvoorbeeld met Bancontact betaalt, zal Bancontact een deel van die transactiekost recupereren.”

“Ten slotte krijgen ook nog de bedrijven die achter de verwerking zitten een deel van de koek. Het gaat dan bijvoorbeeld over marktleider Worldline of CCV, waarvan de infrastructuur wordt gebruikt. Intussen heeft Europa de interchange fee wettelijk geplafon-neerd, de andere twee vergoedingen stijgen wel onder het mom van investeringen in  veiligheid en innovatie.”

Contactloos, Apple Pay of cash

“Handelaars zijn verplicht om minimaal één alternatief voor cashbetalingen te aanvaarden. Dat mag in principe ook een overschrijving zijn”, legt Lieven Cloots uit. “Veel handelaars zijn op de Payconiq-kar gesprongen omwille van de lagere kostprijs en ook omdat betalen met de smartphone al wat meer ingeburgerd is dan een paar jaar geleden."

"Maar Google Pay of Apple Pay mogen dus ook. Contactloos betalen heeft geen aparte transactiestructuur. Dat is gewoon een andere technologie: in de plaats van de betaalkaart in de terminal te steken, houd je de kaart of smartphone er tegen.”

En wat met cashbetalingen? Driekwart van de Belgen betaalt nog geregeld met cashgeld. Is handje contantje sowieso het voordeligst? “Het probleem van cash is de indirecte kost: de tijd die wordt gestoken in het aanvaarden, behan-delen, controleren en tellen. Hoe hoog die is? Daar bestaan nogal wat theorieën over, maar je kan dat eigenlijk onmogelijk berekenen.” 

Laat Buurtsuper.be het voor je oplossen

Laat Buurtsuper.be het voor je oplossen

Heb je ook een probleem, vraag of uitdaging waar je geen weg mee weet? 

Laat het ons dan weten via info@buurtsuper.be. We helpen je graag verder of sturen je meteen door naar de juiste instantie. 

Bespaar jezelf veel tijd en moeite en laat Buurtsuper.be het voor je oplossen! 

Mail naar info@buurtsuper.be

Gerelateerde artikels

Ontdek het inspirerende Japan samen met Buurtsuper.be
Dak- en thuislozen van Radio (Z)onderdak stellen kunstwerken tentoon in Carrefour Market Borgerhout
Hoeveel verdient een kassier(ster)?

Actueel

Ontdek het inspirerende Japan samen met Buurtsuper.be
Dak- en thuislozen van Radio (Z)onderdak stellen kunstwerken tentoon in Carrefour Market Borgerhout
Hoeveel verdient een kassier(ster)?
cover-supermag-okt-2024-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy