Walk-in-afhaalpunt voor jonge autoloze stedelingen

4 min.

Winkelopeningen

Colruyt Groep gaat nadrukkelijker inzetten op kleinere winkelformats in de steden. Met afhaalpunten voor wie te voet of met de fiets komt winkelen, of door meer mogelijkheden voor thuisbezorging aan te bieden. 

De groei van de bevolking zit meer en meer in de steden, terwijl Colruyt, marktleider in de voedingssector, daar relatief weinig aanwezig is. Ook Aldi zei recent dat het in de steden wil groeien via compactere discountwinkels. Vorig jaar startte Colruyt ook met thuislevering via eigen bezorgers in Brussel en Antwerpen en lanceerde het in Elsene een afhaalconcept gericht op stedelingen die te voet of met de fiets winkelen: Collect & Go walk-in.

Het aparte aan zo'n Collect & Go walk-in is dat de klant kan kiezen uit een ruim assortiment van 15.000 artikelen. Dat is drie à vier keer zoveel als in de buurtsupermarkt Okay Compact. En de klant haalt die te voet of met de fiets in het winkelpunt op. "Het was een aangename verrassing om te zien dat klanten die met de fiets komen winkelen, evenveel bestellen als wie met de auto langskomt", zegt Leen De Dobbeleer, verantwoordelijke innovatie bij Collect & Go.

Opvallend is dat de fietsende consument ook de weekinkopen doet. "We zien dat wie met de fiets komt, goed georganiseerd is en praktische tassen heeft om de wekelijkse boodschappen te doen", zegt De Dobbeleer. Wie voor middernacht online een boodschappenlijst doorstuurt, kan die de volgende dag oppikken.

Colruyt opende maandag een tweede walk-in-afhaalpunt. Deze keer in Sint-Gillis. Nieuw is dat het afhaalpunt niet zoals in Elsene volledig op zich staat, maar gevestigd is in het gebouw van de buurtwinkel Okay Compact. In die buurtwinkel, die een assortiment heeft van 4.000 artikelen, komen consumenten vooral hun dagelijkse verse voeding halen of voeding voor 'on the go'. De walk-in daarentegen trekt consumenten aan die hun wekelijkse boodschappen online doen.

"We verwachten wel een kruisbestuiving. Mensen komen hun boodschappen afhalen en nemen tegelijk nog wat mee uit de Compact", zegt De Dobbeleer. De walk-in trekt ook verhoudingsgewijs meer jonge consumenten aan, onder wie veel kotstudenten. "Niet alle jongeren zijn even goed georganiseerd en daarom kunnen ze in de nieuw walk-in ook een winkeltrolley lenen." 

Colruyt verwacht dat de autoloze consument in de steden steeds belangrijker gaat worden. En die consumenten mikken voor hun boodschappen op nabijheid.

Collect & Go breidt ook de thuisbezorgformules uit. Klanten bestellen online waarna Colruyt-medewerkers of buurtbezorgers (particulieren) de boodschappen aan huis brengen. De thuislevering door Collect & Go-medewerkers werd na een testfase vorig jaar gelanceerd in enkele wijken in Antwerpen en Brussel.

Vanaf maandag komen daar Overijse, Hoeilaart, Tervuren en Terhulpen bij. De (grotere) formule met buurtbezorgers telt al ongeveer 60 afhaalpunten. Begin februari kwamen daar de regio's Mechelen, Keerbergen en Lier bij. Volgens Colruyt waarderen klanten de flexibiliteit. "Soms kiest een consument om zelf naar de supermarkt te trekken, op een ander moment kiest hij voor thuisbezorging. De klanten kiezen wat hen het beste uitkomt. Steeds meer consumenten kopen via diverse kanalen."

Bron: Het Belang van Limburg

Trends

  • Soms kiest een consument om zelf boodschappen te doen, soms voor afhaalpunt of thuisbezorging.
  • Klanten bestellen online waarna Colruyt-medewerkers of buurtbezorgers (particulieren) de boodschappen aan huis brengen.
  • Fietsende consument doet ook meteen weekinkopen. 

Gerelateerde artikels

Carrefour Express Schaarbeek
Spar Mechelen Lamot

Winkelopening

Spar Mechelen Lamot

2 min.
SPAR Opitter

Winkelopening

SPAR Opitter

2 min.

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy