De Vlaamse regering buigt zich vrijdag over de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Maar voor welk inzamelsysteem gaat Vlaanderen? Buurtsuper.be kiest alleszins voor het digitaal statiegeldsysteem. Dat systeem is voor de gezinnen veel eenvoudiger dan een klassiek systeem. Bovendien bespaart het onze zelfstandige supermarkten heel wat investeringen en rompslomp.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zal morgen, tijdens de laatste ministerraad van het jaar, een mandaat vragen om met haar Brusselse en Waalse collega’s te onderhandelen over de invoering van statiegeld die in 2025 zou ingaan.
Maar voor deze onderhandelingen starten moet eerst worden gekozen tussen het ‘klassieke' systeem of het digitale alternatief. Inmiddels is immers gebleken dat het digitaal statiegeldsysteem veel voordelen biedt ten aanzien van het ‘klassieke’ systeem. In het ‘klassiek’ statiegeldsysteem mogen gezinnen niet langer thuis hun verpakkingsafval in de bekende blauwe pmd-zak deponeren, maar worden ze verplicht om de vuile plastic flessen en blikjes afval zelf te vervoeren naar de dichtstbijzijnde winkel. Bovendien moeten de supermarkten dan investeren in nieuwe leeggoedautomaten en worden ze geconfronteerd met bijkomende rompslomp.
Fost Plus werkte daarom met het consultancybureau PWC een digitaal inzamelsysteem uit. De verpakkingen krijgen in dat systeem een QR-code die thuis wordt gescand, waarna de verpakking in de blauwe pmd-zak kan worden gegooid en het statiegeld wordt overgeschreven. Ook op openbare en zwerfvuilgevoelige plaatsen kan dit digitaal retoursysteem worden ingevoerd. Op die manier blijft het bestaande blauwe pmd-zak systeem overeind, dewelke ervoor gezorgd heeft dat België Europees koploper is op vlak van de recyclage van verpakkingen. Het ‘klassieke’ statiegeld bedreigt het voortbestaan van de blauwe pmd-zak aangezien een belangrijke fractie verpakkingen wordt weggenomen.
Buurtsuper.be kiest voor het digitaal statiegeldsysteem omdat het voor iedereen veel eenvoudiger is. Bij het ‘klassieke’ systeem worden gezinnen verplicht hun vuile verpakkingen te retourneren naar de supermarkt om hun eerder betaald statiegeld te recupereren. Bovendien bezorgt het ‘klassieke’ statiegeldsysteem onze zelfstandige supermarkten heel wat investeringen en een heleboel rompslomp.
In tijden van energiecrisis moeten onze leden kunnen investeren in alternatieve energiebronnen en niet in dure leeggoedautomaten.
Een Buurtsuper.be-lid experimenteerde eerder al met het ‘klassieke’ statiegeld. Naast de extra investering in een aangepaste leeggoedmachine stelde hij vast dat klanten er niet in slagen om de lege verpakkingen in een propere staat te retourneren. Dit zorgde voor een belangrijke overlast in de winkel. Buurtsuper.be benadrukt bovendien dat het geen zin heeft om ‘kleinere’ buurtsupers vrij te stellen van zo’n klassiek statiegeldsysteem, zoals sommige politieke partijen suggereren. Door zo’n arbitraire maatregel zullen immers zelfstandige buurtsupers, die 'net iets groter' zijn, veel meer afval moeten verwerken.
Luc Ardies van Buurtsuper.be: "Onze vereniging heeft mee geïnvesteerd in de oprichting van Fost Plus om de verwerking van verpakkingsafval in ons land zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Daarnaast is er de financiële ondersteuning door onze leden van lokale verenigingen die zwerfvuil in de buurt opruimen. Men kan ons dus niet verwijten dat we onze verantwoordelijkheid niet opnemen. In tijden van energiecrisis moeten onze leden volop kunnen investeren in alternatieve energiebronnen en niet in dure leeggoedautomaten met bijhorende rompslomp. Daarom kiezen wij voor een digitaal statiegeldsysteem.”