Je bent verplicht om je thermometers jaarlijks te controleren op hun goede werking. Een steek-of sondethermometer mag je zelf controleren door gebruik te maken van ijswater en kokend water. IJswater (50% ijs en 50% water) is altijd 0 °C en kokend water is aan de oppervlakte 100 °C.
Deze twee controleresultaten moet je documenteren (datum controle, referentie van de thermo-meter en de resultaten bij ijswater en kokend water met eventueel de corrigerende acties). Er mag een afwijking zijn van maximum 1 °C. Als de afwijking meer dan 1 °C bedraagt, moet je de thermometer vervangen. Als er een afwijking is van minder dan 1 °C mag je de thermometer nog gebruiken maar moet je de afwijking wel meenemen bij de volgende metingen.
Als er losse thermometers aanwezig zijn in de koelcellen en je de temperatuur niet kan aflezen via een display, moet je ook deze thermometers jaarlijks controleren op een goede werking. Je kan deze losse thermometers naast de sondethermometer leggen en de temperatuur van alle thermometers aflezen. De thermometers die meer dan 1°C afwijken van de sondethermometer moet je vervangen. Vergeet ook deze controle niet te registreren.
Maak je gebruik van een infraroodthermometer? Dan moet er een jaarlijkse kalibratie bij de leverancier gebeuren. Dit kan je niet zelf doen. Let op, vraag eerst een offerte op van de kalibratie. De kost bedraagt soms meer dan de aankoop van een nieuwe thermometer.
Steekthermometers kunnen uiteraard ook bij de leverancier gecontroleerd worden.