HACCP & Voedselveiligheid in jouw zaak
Meer weten over onze begeleiding HACCP & Voedselveiligheid?
Contacteer onze adviseurs voedselveiligheid via
- veronique.bert@unizo.be of ann.wayenberg@unizo.be
- of klik door via onderstaande link.
In ons magazine onderzoeken we of een bepaalde stelling over voedselveiligheid en HACCP waar of niet waar is. Deze keer was dat 'een goede handhygiëne blijft cruciaal bij het verwerken en aanbieden van producten'. Waar of niet waar? We zochten het uit!
Een goede handhygiëne blijft cruciaal bij het verwerken en aanbieden van producten.
Sinds corona is een goede handhygiëne – en alles wat daarmee te maken heeft – extra belangrijk gebleven bij het verwerken en aanbieden van producten. FAVV geeft bij de vaststelling van een non-conformiteit tijdens controle en inspecties namelijk een weging 10 (de zwaarste non-conformiteit). We zetten een aantal aandachtspunten op een rij.
Je moet je handen altijd wassen/ontsmetten voor de opstart van het werk, na elk toiletgebruik en na vervuilende handelingen (zoals het sluiten van de vuilniszakken of het openen van karton of andere verpakkingen). Er moet ook altijd (ontsmettende) handzeep en wegwerppapier (of in bepaalde omstandigheden andere (hygiënische) handdroogmogelijk heden) aanwezig zijn. Wanneer je wegwerphandschoenen gebruikt, moet je deze regelmatig vervangen.
In lokalen waar je voedingsmiddelen verwerkt, moet er een voldoende aantal wasbakken met warm en koud of gemengd stromend water aanwezig zijn. Werk je uitsluitend met voorverpakte levensmiddelen? Dan volstaat koud water.
In de toiletruimtes volstaat koud stromend water op voorwaarde dat in de inrichting een wasbak met warm en koud of gemengd stromend water voorzien is. Indien je enkel met voorverpakte levensmiddelen werkt, volstaat koud water.
De vaat, het wassen van je handen en het reinigen van levensmiddelen (zoals fruit en groenten) moeten gebeuren in verschillende wasbakken. Of de organisatie van het werk moet het mogelijk maken dat dit op verschillende momenten gebeurt. Je kan bijvoorbeeld een wasbak (die je voor andere doeleinden gebruikt) ontsmetten vooraleer je er groenten en fruit in wast. Het aantal wasbakken dat je nodig hebt, is dus afhankelijk van de grootte van de inrichting, het aantal personeelsleden, de organisatie van het werk en de activiteiten.
Heb je een manueel te bedienen kraan? Dan moet de volgende werkinstructie aanwezig zijn: ‘Na het wassen van je handen, de kraan dichtdraaien met wegwerppapier.’
Meer weten over onze begeleiding HACCP & Voedselveiligheid?
Contacteer onze adviseurs voedselveiligheid via