HACCP & Voedselveiligheid in jouw zaak
Meer weten over onze begeleiding HACCP & Voedselveiligheid?
Contacteer onze adviseurs voedselveiligheid via
- veronique.bert@unizo.be of ann.wayenberg@unizo.be
- of klik door via onderstaande link.
In ons magazine onderzoeken we of een bepaalde stelling over voedselveiligheid en HACCP waar of niet waar is. Deze keer vroegen we ons af of de jaarlijkse analyse op gehakt of vleesbereidingen altijd in een staal van 10 gram moet gebeuren. Waar of niet waar? We zochten het uit!
Een jaarlijkse analyse op gehakt of vleesbereidingen moet altijd in een staal van 10 gram gebeuren. En je bent verplicht om in elk geval op het etiket ‘verhitten tot in de kern voor consumptie’ te vermelden.
Jaarlijks moet je een bacterio logische analyse laten uitvoeren op je gehakt of vleesbereidingen. Op vraag van het FAVV moet je ook jaarlijks van diersoort wisselen. Zo kan je het ene jaar je runds-varkensgehakt laten analyseren en een volgende keer bijvoorbeeld het varkens- kalfsgehakt.
De parameters die je verplicht moet laten analyseren zijn het totale kiemgetal, E. coli en salmonella.
Als je het gevogeltegehakt laat analyseren moet de analyse op salmonella altijd in een staal van 25 gram gebeuren om wettelijk in orde te zijn. Als je een analyse laat uitvoeren op gehakt op basis van andere diersoorten dan gevogelte, heb je de keuze de analyse te laten uitvoeren in een staal van 10 gram of 25 gram.
Let op, wanneer de analyse uitgevoerd wordt in een staal van 10 gram, moet de volgende vermelding verplicht op het etiket aangebracht worden: ‘verhitten tot in de kern voor consumptie’. Wanneer de analyse uitgevoerd wordt in een staal van 25 gram, is deze vermelding op het etiket niet verplicht. Dit geldt voor gehakt op basis van alle diersoorten, inclusief gevogelte.
Meer weten over onze begeleiding HACCP & Voedselveiligheid?
Contacteer onze adviseurs voedselveiligheid via