Waar of niet waar?

3 min.

In ons magazine onderzoeken we of een bepaalde stelling over voedselveiligheid en HACCP waar of niet waar is. Deze keer was dat 'Je moet op het etiket van voorverpakte producten steeds vermelden wanneer er een niet-eetbare korst (bij kaas) of een niet eetbare darm (bij vleeswaren) aanwezig is'. Waar of niet waar? We zochten het uit!

Waar of niet waar?

Je moet op het etiket van voorverpakte producten steeds vermelden wanneer er een niet-eetbare korst (bij kaas) of een niet eetbare darm (bij vleeswaren) aanwezig is. 

Waar!

De wetgeving verplicht je om zo’n vermelding te doen. 

Wanneer kaas voorverpakt aangeboden wordt aan de consument, moet de vermelding ‘niet-eetbare korst’ op het etiket aangebracht worden. Wanneer het over korst gaat die wel eetbaar is, is dit geen verplichting. Deze informatie komt uit het KB van 19/5/2014. 

Dezelfde verplichting is ook van toepassing voor vleeswaren, wanneer er een niet-eetbare darm gebruikt wordt. Deze informatie komt dan weer uit de verordening 1169/2011: “Wanneer een worstvel niet eetbaar is, moet dit worden vermeld.” 

Deze gegevens moet je uiteraard ook kunnen terugvinden op de productfiche van de leverancier. En kan je dus zo overnemen, indien correct vermeld. 

TIP: Aangezien de wetgeving rond etikettering zeer complex is en je vaak verschillende verordeningen en KB’s moet combineren, raden we graag de opleiding etikettering aan! 

Boek nu je (gratis) opleiding Etikettering

Boek nu je (gratis) opleiding Etikettering

Je kan onze opleiding Etikettering los of aanvullend op de opleiding HACCP & Voedselveiligheid boeken. 

Onze adviseurs Voedselveiligheid gaan dieper in op de wetgeving rond etikettering en de (correcte) toepassing ervan. Na een theoretische introductie worden de etiketten per productgroep bekeken en aangepast waar nodig.

Interesse? Neem contact op met onze adviseurs Voedselveiligheid via veronique.bert@buurtsuper.be of ann.wayenberg@buurtsuper.be

Meer over onze HACCP & Voedselveiligheid
Veronique Bert
Ann Wayenberg

Gerelateerde artikels

Patrick en Nancy vinden de liefde voor elkaar – en voor de winkel – in Delhaize Blankenberge
Eigen stoef

Column Luc Ardies

Eigen stoef

2 min.
Carrefour wil eigen winkels openen op zondag

Actueel

Patrick en Nancy vinden de liefde voor elkaar – en voor de winkel – in Delhaize Blankenberge
Eigen stoef

Column Luc Ardies

Eigen stoef

2 min.
Carrefour wil eigen winkels openen op zondag
cover-van-supermag-feb25-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy