Vrees voor ‘helse werkdruk’ leidt tot onrust bij Aldi

2 min.

Volgens een artikel in De Tijd heerst er sociale onrust bij de discounter Aldi, al is nog geen sprake van een staking. De directie zou een cao over de inzet van het personeel willen opzeggen.

Check het artikel hieronder. 

Terwijl het er niet naar uitziet dat snel een einde komt aan de stakingsacties bij de supermarktketen Delhaize en nadat Colruyt een gelijkschakeling van de loonregimes in de distributiesector heeft voorgesteld, was het woensdag de beurt aan Aldi om de trom te roeren. De vakbonden bij de discounter vrezen dat ‘de helse werkdruk’ van voor 2021 terugkomt. De directie zou een cao, die het inzetten van personeel garandeert, willen opzeggen.

De christelijke vakbond dreigt met een actieaanzegging als de directie die plannen doorzet. ‘Toch mag je de situatie niet vergelijken met wat bij Delhaize gebeurt’, zegt Carine Meuwis van de socialistische vakbond BBTK, die 28 jaar voor Aldi werkte.'

Waarover gaat de ongerustheid? Ten eerste is er de zogenaamde pipstudie. Bij Aldi wordt elke handeling in winkels gechronometreerd. Op basis van die studie moeten winkelmanagers beter kunnen inschatten hoeveel handelingen, uren en dus personeel nodig zijn om een winkel te runnen. Die pipstudie is gedateerd en heeft een update nodig. Dat heeft vooral te maken met de strategie­wijziging die Aldi de voorbije jaren heeft doorgevoerd. De Duitse keten wil geen pure prijsspeler meer zijn. Ze zet nu ook meer in op verse groenten en fruit, er liggen A-merken op de schappen, er is meer aandacht voor de winkelervaring en ook de software waarop de kassa’s draaien, is gewijzigd. Aldi werkt in werkgroepen samen met de vakbonden om de pipstudie te actualiseren.

Het tweede puzzelstuk is een collectieve arbeidsovereenkomst uit 2021. Die voorziet in een soort buffer als foutenmarge voor de pipstudie. Die moet voorkomen dat de werkdruk te hoog oploopt. Naast het aantal werkuren dat door de pipstudie bepaald wordt, beschikt elk filiaal over acht forfaitaire uren plus een uur voor elk voltijds equivalent. Tijdens een nationaal overleg tussen Aldi en de vakbonden, waar de eerste resultaten voor de vernieuwde pipstudie op de agenda stonden, verslikten de vakbondsafgevaardigden zich in hun koffie.

De directie wil de vernieuwde studie gebruiken om die extra werkuren af te schaffen. De bonden lezen in het voorstel een besparingsoperatie en vrezen dat een aanpassing van de cao de werkdruk zal verhogen. ‘Een onderhandelde cao, die volgens ons voor onbepaalde duur geldt, wijzig je trouwens niet zomaar’, zegt Meuwis. ‘Dat hebben we de directie tijdens de vergadering ook duidelijk gemaakt.’

Van een staking is nog geen sprake, zeggen de bonden. De christelijke vakbond heeft wel een verzoek tot verzoeningsoverleg ingediend. Daarin wil hij meer duidelijkheid vragen over de plannen van Aldi en bevestiging krijgen dat de cao niet ter discussie staat. Als die verzoening op niets uitdraait, zijn acties niet uitgesloten. De socialistische vakbond betreurt dat te snel naar het dreigement van acties gegrepen wordt. ‘We moeten opletten: een vonk in de retail is tegenwoordig snel een steekvlam.’

In een reactie liet Aldi weten dat geen sprake is van een besparingsoefening. ‘Een van de besproken thema’s op het nationale syndicaal overleg was de berekeningswijze voor het inzetten van het aantal uren (dus mensen, red.) per winkel. Het gaat niet om een oefening om te besparen op de personeelskosten’, klinkt het. ‘We hebben bij Aldi een lange traditie van syndicaal overleg en blijven uiteraard bereid om te praten. Dat werd ook beklemtoond tijdens het nationale syndicaal overleg.’

Bron: De Tijd 

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy