Voortaan slechts één test

2 min.

Coronacrisis

Gevaccineerden die een hoogrisicocontact hebben gehad (meer dan 15 minuten en binnen een afstand van 1,5 meter in contact met een besmette persoon) moeten niet langer twee PCR-testen laten afnemen, op dag één en dag zeven na het contact. Voortaan is slechts één test verplicht. 

Die test moet plaatsvinden tussen de derde en zesde dag na het contact.

Wie een hoogrisicocontact had, krijgt twee testcodes en moet meteen in quarantaine tot de PCR-test definitief uitsluitsel geeft. De ene code dient om zich te laten testen tussen de derde en de zesde dag na het contact. De tweede code hoeft niet, maar kan worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer alsnog covid-symptomen de kop opsteken.

Men kan ook vroeger uit quarantaine! In afwachting van het resultaat van de PCR-test kan - wie volledig gevaccineerd is - vanaf de vierde dag met een dagelijkse negatieve zelftest toch weer naar buiten. Belangrijk is wel om ook dan de contacten te beperken en afstand te houden.

Om de contactopsporing te versnellen en de contactspeurders te helpen om testcodes te verspreiden, kunt u vanaf vandaag ook uw hoogrisicocontacten doorgeven via mijngezondheid.be. Op die overheidswebsite kunt u de naam, het gsm-nummer en/of het e-mailadres van hoogrisicocontacten achterlaten, waarna die automatisch testcodes krijgen voor een gratis PCR-test.

Voor ongevaccineerden die een hoogrisicocontact hadden verandert er niets. Ze moeten in quarantaine zodra ze te horen hebben gekregen dat ze een hoogrisicocontact hadden en moeten twee tests uitvoeren: een eerste op dag één en een tweede op dag zeven. Pas na twee negatieve PCR-tests mogen ze uit quarantaine.

Gerelateerde artikels

Akkoord rond corona absenteïsme
Corona absenteïsme - update
Mondmasker personeel betalen?

Actueel

Nieuwe Carrefour Express in Evere en Sint-Pieters-Woluwe
Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
Buurtsuper.be over de verkoop van Superpost (Alvo) aan Jumbo
cover.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy