Voldoet jouw koelinstallatie aan de milieuregelgeving?

2 min.

Energie

De Vlaamse overheid ontwierp een handig online hulpmiddel waarmee je kan nagaan of jouw koelinstallatie aan de milieuregelgeving voldoet. Doe de zelftest  en kom te weten of je actie moet ondernemen. 

Veel koelinstallaties, airco’s en warmte pompen gebruiken zogenaamde gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) als koelmiddel. Als deze gassen in de atmosfeer terecht komen, hebben ze een heel slechte invloed op de opwarming van de aarde. 

Om de lekkage van de gassen uit koelinstallaties tot het minimum te beperken, zijn er specifieke uitbatingsvoorwaarden op Europees en Vlaams niveau uitgevaardigd. Winkeluitbaters zijn vaak niet op de hoogte van deze regelgeving, die trouwens niet altijd eenvoudig en mogelijk ook verwarrend kan zijn.

De Vlaamse overheid ontwierp daarom een online hulpmiddel om na te gaan of jouw installatie aan de milieuregelgeving voldoet.  

Na het beantwoorden van een aantal simpele vragen, krijg je advies over de onderhouds- en lekcontroleverplichtingen voor het uitbaten van zo’n koeltoepassing. Je komt ook te weten of je iets moet doen om in orde te zijn met de regelgeving. Je weet dan ook of er zaken zijn die je aan het erkende koeltechnische bedrijf, dat instaat voor het onderhoud, moet voorleggen.

Eenvoudig én handig

Guy Van de Poel van Spar Lichtaart heeft de zelftest afgelegd. Hij vond hem alvast eenvoudig om in te vullen. “Als je de test hebt ingevuld, ontvang je een mail met het resultaat. Dat was heel nuttig en maakte ons bewuster van de problematiek.” 

“Vernieuwingen in koelinstallaties zijn vaak zware investeringen. Dan is de keuze tussen budget en milieu vaak moeilijk te maken”, zegt Guy. “Als wij een vernieuwing of uitbreiding doen, dan gaat sowieso de meeste aandacht naar de koelingen. Bovendien moet die investering een aantal jaren meekunnen."

"Onze installatie is nog recent. Een uitbreiding van de bestaande centrale zou dus perfect kunnen maar dan zijn we aan het investeren in een installatie met F-gassen. Wat niet de bedoeling is. Anderzijds, de totale installatie vervangen … Dan moet ik zelf ook even slikken. Veel stof om over na te denken dus.” 

Doe de zelftest

Doe de zelftest

Wil jij weten of jouw koelinstallatie voldoet aan de milieuregelgeving? Doe dan nu de zelftest ! 

TIP: Zorg dat je deze info bij de hand hebt:

  • Welk koelmiddel is in jouw koelinstallaties aanwezig en hoeveel?
  • Is er een logboek, instructiekaart en lekkage-detectiesysteem beschikbaar?
  • Wordt het onderhoud uitgevoerd door een erkend koeltechnisch bedrijf? 

Nog vragen? Dan kan je terecht bij Team F-gassen van de Vlaamse overheid via F-gassenbeleid@vlaanderen.be of tel. 02 553 11 29

Start de test

Gerelateerde artikels

Online infosessie laadpalen en zonnepanelen
UNIZO en Buurtsuper.be teleurgesteld in energiedeal
Financiële strop van energiecrisis

Actueel

Feest voor de Buurtsupers van het jaar en Groentevakmannen
Kies voor lokaal in je buurtsuper en ...
Hoe hard zijn de prijzen gestegen in supermarkt?
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy